Algemeen

Bollebozen vinden futuristische stad uit

ExxonMobil en Vlaamse Jonge Ondernemingen vzw (Vlajo) daagden 100 vijfde- en zesdejaars met een sterke interesse in wetenschappen uit tijdens de 4de editie van de Vlaamse Sci Tech Challenge. De leerlingen bedachten hun stad van de toekomst met ondermeer auto- en fietsdeelsystemen, warmtenetten en groene logistiek. Deze wedstrijd in het provinciaal Havencentrum maakt jongeren bewust van energie-uitdagingen en stimuleert hen om een studiekeuze in de wetenschappelijke of technologische sector te kiezen. Het winnende team, ‘Stad van de Toekomst’, excelleerde met praktische, creatieve én moderne manieren om samen te leven in een steeds drukker wordende stad. Hun ideeën waren goed voor een ticket voor de Europese finale in Boekarest.

De stad van morgen is een duurzame en milieuvriendelijke stad. Maar hoe worden steden duurzaam, leefbaar én milieuvriendelijk? Dat was de opdracht die 100 jongeren van Vlaamse scholen uit Antwerpen, Haacht, Leuven, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Tessenderlo en Wemmel op woensdag 4 maart voorgeschoteld kregen. De deelnemers stellen auto- en fietsdeelsystemen, duurzaam wonen door woonunits verticaal op te bouwen, warmtenetten, windmolens, zonnepanelen en groene logistiek via een uitgebreid transportnetwerk van trams, metro’s en bussen voor als mogelijke oplossingen.

Team ‘Stad van de Toekomst’ in april naar finale in Boekarest

Het team ‘Stad van de Toekomst’ won uiteindelijk de Vlaamse finale. Volgens Ellen Reynaert (Ursulinen Mechelen), Laurens Van Praet (OLV Pulhof Berchem), Wout Timmermans (Don Bosco Haacht), Lauren Silis (College Hagelstein), Jens Ringoot (Campus Wemmel) en Annelien Vanderstraeten (Don Bosco Haacht) zal ‘de stad van de toekomst’ groener zijn en autoluw. Er zal meer ademruimte komen voor stadsparken, speeltuinen en autovrije centra. Een beter georganiseerd openbaar vervoer, minder vervuilende voertuigen en meer fietsverkeer dragen er bij tot een leefbaardere en milieuvriendelijkere stad. Het winnende team blonk volgens de jury uit met het meest efficiënte, het best uitgewerkte en meest realistische voorstel. Van 21 tot 23 april 2015 verdedigt ‘Stad van de Toekomst’ onze Vlaamse eer tijdens de Europese finale in Boekarest.

Het Havencentrum inspireert

Het Havencentrum was de uitgelezen plek voor deze Sci Tech Challenge. In de interactieve tentoonstelling van het Havencentrum konden de jongeren inspiratie opdoen voor hun opdracht. Bovendien werken ExxonMobil en het Havencentrum ook nauw samen voor andere projecten. Recent ontwikkelden de twee partners samen een industriemodule om jongeren enthousiast te maken voor verschillende knelpuntberoepen zoals pijpfitters.

Ludwig Caluwé, gedeputeerde voor economie en voorzitter van het Havencentrum is dan ook opgetogen dat de challenge voor het vierde jaar op rij in het Havencentrum georganiseerd werd: “Het Havencentrum legt sinds dit jaar nog meer zijn focus op jongeren en tewerkstelling. Projecten als deze zijn dan ook heel belangrijk. Bovendien zetten we zo de goede samenwerking met bedrijven als ExxonMobil in de kijker. Het is ook erg belangrijk dat deze jongeren praktijkervaring opdoen met het zicht op een eventuele carrière in de haven. Ook met Vlajo werken we voor andere projecten met jongeren nauw samen.”.

De Sci Tech Challenge is een jaarlijkse wedstrijd waarbij ExxonMobil-medewerkers klassen bezoeken en een quiz en een Vlaamse wedstrijddag organiseren. ExxonMobil heeft deze challenge in het leven geroepen om op originele wijze aandacht te vragen voor energie en de daarbij horende uitdagingen van de toekomst. “De Sci-Tech Challenge biedt ons de kans om scholieren inzicht te geven in het belang van wiskunde, wetenschap en technologie. Ons vermogen om wereldwijd voorop te blijven lopen, hangt af van de volgende generatie wetenschappers en ingenieurs”, aldus Joost Van Roost, president-directeur ExxonMobil Benelux.

Ook interessant


Build for Life