Algemeen

Sagrada Familia nagebouwd in ijs

Bij een temperatuur van min vijftien is een team van Eindhovense studenten in Finland met enig uitstel begonnen aan de bouw van de Sagrada Familia van ijs. Het model van de beroemde basiliek in Barcelona moet dertig meter hoog worden. "Maar het gaat nog niet van een leien dakje", zei projectleider Arno Pronk maandag.

Zondag is begonnen met het opblazen van de ballonnen die de fundering van de kerk moeten vormen, maar door de wind ontstonden er wat problemen aan de pompen. "Het is nu even een taai stukje, maar we blijven lekker doorgaan. Het zijn oplosbare dingen", sprak Pronk optimistisch.

De onderste ballonnen zijn nu bedekt met ijs, waardoor een stevige basis is ontstaan. Daarna kan worden begonnen aan de torens.

Het team, dat in ploegen dag en nacht door blijft bouwen, heeft een hoge kraan tot zijn beschikking waaraan een opblaasbare mal van ballonnen wordt gehesen. Vervolgens wordt daar een mix van ijs en houtvezels (pykrete) omheen gespoten. De vezels maken het ijs veel sterker en taaier.

De studenten willen met het project aantonen hoe ver je kunt gaan met pykrete. Met de techniek moet het in de toekomst mogelijk zijn om (tijdelijke) constructies te maken die bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden voor expedities op Antarctica of voor de opslag van landbouwoogsten.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant


Build for Life