Binnenafwerking

Verantwoord natuursteen in huis

Verantwoord natuursteen in huis
Steengroeve
Een stukje bewustwording omtrent natuursteen kan nooit kwaad. Duurzaam, geproduceerd door de natuur, dat klinkt als de ideale verantwoorde tegel. Dat is het ook, maar wilt u écht verantwoord natuursteen, lees dan de onderstaande aandachtspunten.

Unieke eigenschappen van natuursteen
Het tijdloze natuursteen is al jaren erg populair als vloertegel en tegenwoordig ook als wandtegel. Geen één tegel is hetzelfde bij de uit de aardkorst gewonnen steensoorten, waardoor u unieke tegels in huis haalt. Ook de keuze is enorm met 6000 soorten natuursteen; van gestold lava tot afzettingsgesteente (kalk, klei, zand) is er voor ieder interieur een geschikte soort.

De keerzijde

Maar wat is er dan niet verantwoord aan natuursteen? Het inwinnen van natuursteen gebeurt niet overal ter wereld even verantwoord. In groeves en fabrieken buiten Europa, met name Aziatische landen, worden de standaarden rondom werkomstandigheden en natuurbehoud niet altijd nageleefd. Enkele voorbeelden zijn:
  • Schuldarbeid: schuldarbeid kan gezien worden als een soort van slavernij. Arbeiders tekenen bij indiensttreding een schuldbekentenis om een lening af te lossen. Echter komt die lening voort uit het kunnen voorzien in de basisbehoefte. De torenhoge rentes die vervolgens worden berekend ten opzichte van het lage loon zorgen ervoor dat het onmogelijk is om de lening af te lossen.

  • Slechte werkomstandigheden: stofmaskers tegen de schadelijke stoffen die vrijkomen zijn vaak niet aanwezig en in sommige gevallen zijn er zelfs geen machines beschikbaar voor het zware werk. Voor dit harde werken worden de arbeiders ook nog eens onderbetaald. Bij sommige groeves in India verdienen arbeiders maar 60 roepies per dag wat ongeveer gelijk staat aan 1 euro.

  • Bedreiging van de natuur: tot slot worden groeves vaak aangelegd in afgelegen gebieden. Voor de groeve, infrastructuur en dorpen voor de arbeiders moet veel natuur wijken en wordt het lokale ecosysteem aangetast. In veel landen staat er in de wet geschreven, dat de natuur weer hersteld dient te worden bij het verlaten van de groeve. Wat echter vaak achterblijft is een kale dorre vlakte.

Verantwoord natuursteen in huis

Hoe herkent u verantwoord natuursteen

Er is helaas geen keurmerk voor verantwoord natuursteen. Wel zijn natuursteenhandelaren binnen Europa zich er steeds meer van bewust dat hier is aan gedaan dient te worden. Het TFT Responsible Stone Program is een organisatie dat helpt op het gebied van het verantwoorde inwinnen van natuursteen. Zij houden groeves onder toezicht en helpen met het verbeteren van de werkomstandigheden. Bent u opzoek naar verantwoord natuursteen dan kunt u zich altijd verdiepen in dit programma maar ook uw natuursteenhandelaar kunt u vragen naar de afkomst van het natuursteen. Zo kunnen we samen bewustwording creëren, en hopelijk de wereld weer een stukje beter maken. Want natuursteen is zeker een bijzonder duurzame steensoort om uw woning mee te verrijken.

Ook interessant