Nieuwbouw

Omzet Nederlandse bouw verder gedaald

De Nederlandse bouwsector heeft de omzet in het derde kwartaal met ruim 1,5 procent zien dalen in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dat is het tweede kwartaal op rij dat de bouw een pas terug doet, na een goed eerste kwartaal. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend. Vooral de bouwers van woningen en bedrijfsgebouwen zagen hun inkomsten teruglopen, met ruim 4 procent. De grond- water- en wegenbouw daarentegen wist de omzet op peil te houden.

Volgens het statistiekbureau zijn de vooruitzichten voor de toekomstige bouwproductie vooral positief voor de woningbouw. Zo is de totale waarde van de verleende bouwvergunningen voor woningen in de eerste negen maanden van dit jaar met bijna 35 procent gestegen tot een bedrag van bijna 4 miljard euro.

Die toename schrijft het CBS vooral toe aan de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant. Drenthe, Flevoland en Zeeland bleven steken op een plusje van ongeveer 2 procent.

Ondanks de omzetdalingen in het tweede en derde kwartaal is het vertrouwen van de bouwsector in het begin van het vierde kwartaal ,,sterk verbeterd'', aldus het CBS.

Ook interessant