Nieuwbouw

Nieuw hoofdkantoor politie Charleroi geopend

Onlangs is het nieuwe hoofdkwartier van de politie in Charleroi geopend. Het Hôtel de Police bestaat uit twee herbestemde gebouwen van de voormalige Rijkswacht en een 75 meter hoge toren. Verder hebben een dansinstelling, kunstmuseum en brasserie hun onderkomen gevonden in het complex. Dat gebeurde naar ontwerp van Ateliers Jean Nouvel en MDW Architecture. Zij ontwierpen ook het bijbehorende plein, dat net als de bestaande bebouwing en nieuwbouw is opgetrokken uit baksteen. In het plaveisel is een overgang gecreëerd tussen de traditionele baksteenarchitectuur van de herbestemde gebouwen en het (politie)blauwe steen van de toren.

De toch al bijzondere vermenging van politie- en cultuurfuncties op de locatie is luister bijgezet door het plein een openbaar karakter te geven. Voetgangers kunnen er vrij rondlopen en hoeven slechts uit te kijken voor de politieauto’s die er als enige gemotoriseerde voertuigen wel mogen komen. Dankzij gedeelde voorzieningen wordt ook ontmoeting tussen de gebruikers gestimuleerd.

Het politiebureau bevindt zich voornamelijk in de toren, een bescheiden landmark die refereert aan de klokkentoren van het nabijgelegen stadhuis. De ruimtes in het cilindrische bouwwerk zijn zo flexibel mogelijk ontworpen, zodat ze aanpasbaar zijn aan toekomstig gebruik. Onder de grond bevinden zich nog drie verdiepingen met aanvullende voorzieningen voor de politie.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant