Algemeen

Sociale huisvestingsmaatschappij Ons dak is beste bouwteam

Bouwunie Limburg schrijft elk jaar, samen met een aantal toonaangevende partners uit de bouwsector een wedstrijd uit waarbij verschillende bouwteams met elkaar kunnen wedijveren voor de titel van het beste bouwteam. In totaal namen 8 bouwteams deel aan de wedstrijd. Het bouwteam van sociale huisvestigingsmaatschappij Ons Dak te Maaseik, dat een gloednieuw kantoor bouwde naast de voormalige vestiging mag met fierheid zegevieren. De winnaar gaat aan de haal met een heuse promotiecampagne in de regionale pers. De bouwteams van Deusjevoo en C-mine expeditie, beide gelegen op de mijnsite in Genk, eindigden op een eervolle tweede en derde plaats.

Davy Maesen, directeur Bouwunie Limburg: “Ons land kent al een heel lange traditie waarbij het creatieve proces gescheiden wordt van het uitvoerende proces. De architect wordt opgevoerd als de creatieveling, de bedenker van concepten, terwijl de aannemer al dan niet met onderaannemers de realisatie van het project op zich neemt. Die tijd is echter al lang voorbij. Twintig jaar geleden was bouwen nog éénvoudig en overzichtelijk. Het ging om enkele technieken en een beperkt aantal bouwmaterialen. De jongste jaren is bouwen uitgegroeid tot een complex proces. Innovatie heeft zijn intrede gedaan in de bouwsector met een explosieve groei aan technieken en materialen als gevolg. Beslissingen bij de uitvoering worden hierdoor minder evident. Overleg, duidelijke communicatie en goede afspraken tussen de verschillende projectuitvoerders zijn dan de sleutel tot succes. Dit brengt ons tot het concept van het werken als bouwteam. Het werken in bouwteam beoogt een optimalisering van het bouwproces. De sleutelfiguren (bouwheer, architect, ingenieurs en aannemers) worden van bij de start in het projectconcept betrokken. Hierdoor krijgt de ontwerpfase van het project meer nadruk, wat zal leiden tot een beter voorbereide uitvoering. Dit biedt naast een daling in faalkosten, een betere garantie op het gewenste resultaat. Door de uiteenlopende expertise binnen het bouwteam zullen de opportuniteiten beter benut worden. Hetgeen vaststaat , is dat budget en planning cruciaal zijn. Met daarnaast een groot wederzijds respect en vertrouwen onder de partners. Een belangrijke voorwaarde om als bouwteam succesrijk te zijn! Met deze award willen wij de boodschap uitdragen, niet enkel naar de bouwwereld maar ook naar de buitenwereld toe, dat samenwerking, communicatie en geven en nemen essentieel zijn om te slagen, nu meer dan ooit. Bouwunie Limburg wil met dit project vooral een positief signaal geven aan de Limburgse bouwsector en het werken in bouwteam promoten.”

De jury van het beste bouwteam ging op zoek naar een bouwteam dat bestaat uit minimum vijf personen die samengewerkt hebben aan een project dat maximum vijf jaar oud was en in de provincie Limburg gebouwd werd. Een dynamisch team bestaande uit creatieve en technische professionals waar samenwerking prioriteit was. Samenwerking die zich afspeelde rond duidelijke communicatie en teamgeest. Een team bestaande uit échte teamspelers die ook oog hadden voor gemeenschappelijke kostencalculatie en milieuvriendelijkheid. Een verantwoordelijk team met inzicht, kwaliteiten en talenten.

Annick Deboes, voorzitter jury beste bouwteam: “Bouwteams die deelnamen, grepen dé unieke kans om zich als team te profileren naar de buitenwereld toe. Er namen veel sterke kandidaten deel waardoor de opdracht van de jury er niet makkelijk op was. De jury looft de opdrachtgever van het winnend bouwteam voor het organiseren van een correcte architectuurwedstrijd, het stimuleren van de betrokkenheid van het personeel en het open staan voor het gebruik van innovatieve technieken die een duurzaam gebouw ten goede komen.Zij heeft het volle vertrouwen gegeven aan het bouwteam om tot het gevraagde eindresultaat te komen.Het project was op voorhand zeer goed uitgewerkt en voorbereid, waardoor de werken op de werf zeer vlot konden verlopen. De aannemers waren voldoende flexibel om mee te denken en invulling te geven aan het specifieke basisconcept voorgesteld door de architect. De titel “Beste Bouwteam van 2014” wordt daarom toegekend aan het bouwteam van sociale huisvestigingsmaatschappij Ons dak voor de realisatie van een gloednieuw kantoorgebouw”.

Op woensdag 19 november nam de winnaar de eretitel in ontvangst. “We zijn zeer vereerd om deze titel te mogen ontvangen. De sterkte van een team bestaat niet uit de optelsom van de competenties van de individuele leden, maar wel uit de mate waarin ieder lid met zijn individuele competenties in staat is constructief samen te werken. Ons team is er een duidelijk voorbeeld van. Deze overwinning is dan ook een bekroning van het hele team dat gedurende de periode van de verbouwing elkaar perfect aanvulde.”, aldus Noël Vandeboel, directeur van sociale huisvestigingsmaatschappij Ons Dak’.

Ook interessant


Build for Life