Verwarming & Sanitair

Innoverende energiezuinigheid: infosessie

Bouwunie belicht in vier infosessies verspreid over Vlaanderen de nieuwste hybride producten voor verwarming en warm water. In deze sessies informeert ze architecten, installateurs en aannemers over installaties waarbij een combinatie wordt gemaakt van meerdere toestellen die gebruik maken van hybride technologie. Tegelijkertijd berekent ze ook of deze hybride systemen de energiefactuur van de klanten zo laag mogelijk houdt en of de systemen zich terugbetalen. Deze gecombineerde technologie is een belangrijk onderdeel om vandaag de dag een zo laag mogelijk E-peil te behalen.

Energiezuinig bouwen, bouwen met een zo laag mogelijk E-peil is één van de belangrijkste aandachtspunten in de bouwsector. Sinds dit jaar bedraagt het E-peil voor nieuwbouwwoningen 60 en moeten ze ook een minimale hoeveelheid hernieuwbare energie opwekken. Voor bouwaanvragen vanaf 2015 geldt bij een ingrijpende renovatie een maximaal E-peil van 90. En vanaf 2021 zouden nieuwe woningen zelfs bijna-energieneutraal (BEN) moeten zijn. Om een lager E-peil te halen, volstaat het niet om alleen aandacht te schenken aan meer isolatie en een betere luchtdichtheid. Technieken zijn een belangrijke factor om de energieprestatie van woningen te verbeteren.

Bouwunie informeert de bouwsector over deze nieuwste, innoverende technieken tijdens de sessie “Hybridesystemen voor de verwarming en ruimtes en sanitair warm water”. Installaties worden steeds meer een combinatie van toestellen die gebruik maken van hybride technologie zoals de combinatie van condensatietechniek en warmtepomptechnologie. Hoe werken deze systemen? Hoeveel kosten deze technieken? Betaalt een hybridesysteem zich terug? Kunnen deze systemen een oplossing bieden bij nieuwbouw en/of renovatie? Bouwunie licht ook de verplichtingen van de overheid toe en laat de aanwezigen kennis maken met de nieuwste hybride producten van Renson, Junkers, Buderus en Rotex (Daikin).

Deze opleiding kadert in het project “VerKHEn”, een project rond Het Verspreiden van Kennis rond Hernieuwbare Energie. Dit project is opgestart door Bouwunie, in samenwerking met NAV, de Vlaamse Architectenorganisatie en ondersteund door IWT, het agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie. Bedoeling is architecten, aannemers en installateurs te informeren en hun kennis en kunde over hernieuwbare energie te bevorderen door permanente ondersteuning en sensibilisering.

Programma van de infosessie:

19u00 Verwelkoming
19u20 Voorstelling project “VerKHEn, verruim uw kennis rond hernieuwbare energie“
door Dirk Van De Wynckel, secretaris Bouwunie-Technieken
19u30 Verplicht aandeel hernieuwbare energie
door Luc Dedeyne, energieconsulent Bouwunie
20u00 Ventileren en verwarmen in Harmonie: Renson systeem E+®
door Pieter Inion, Renson
20u15 Condensatietechniek in combinatie met warmtepomptechnologie, in één compacte behuizing: Junkers CerapurAERO
door Rudy Van Machelen, Junkers
20u30 Condensatietechniek in combinatie met warmtepomptechnologie, gecombineerd met de intelligente hybridemanager: Buderus Logatherm WPLSH
door Joost Berckx, Buderus
20u45 Dankzij een uitgesteld omslagpunt naar hybride- en enkel naar condensatietechniek, het verwarmingsrendement verhogen: ROTEX HPU Hybrid
door Ludo Thys, ROTEX
21u00 Hybridesystemen in een case toegepast
door Luc Dedeyne, energieconsulent Bouwunie
21u20 Minibeurs en verzorgde receptie
Aangeboden door Junkers, Buderus, Renson en Daikin

Data: 6, 13, 27 november en 4 december in Heusden-Zolder, Wijnegem, Gent en Gits

Ook interessant