Verbouwen

Huidige regeling renovatiepremie verlengd tot 30 november

Minister van Wonen Liesbeth Homans heeft aangekondigd dat de aanvraag van een Vlaamse renovatiepremie onder de oude regeling behouden blijft tot 30 november 2014 en daarmee een maand wordt verlengd. Begin oktober werd nog aangekondigd dat de regeling zou stoppen per 31 oktober 2014. Op 1 december wordt de premie omgevormd tot een belastingaftrek. Voor die datum moet de aanvraag binnen zijn, met facturen of een contract met een aannemer bijgevoegd. Als de werken later starten, kan het dossier tot 28 februari 2015 worden aangevuld met de benodigde facturen.

Daarna wordt het systeem grondig hervormd. De tegemoetkoming zal niet langer worden uitbetaald in de vorm van een subsidie, maar als belastingvermindering, gespreid over drie jaar. Wie de woning voor die termijn verlaat, verliest een of meerdere terugbetalingsschijven. Een uitzondering daarop geldt als de woning wordt verhuurd via een sociaal verhuurkantoor.

Wie na 1 december werken uitvoert, kan ze pas ten vroegste in de belastingaangifte van de zomer daarop ingeven. De voorwaarden en bedragen blijven wel dezelfde. De belastingvermindering kan dus worden aangevraagd voor een woning van minstens 25 jaar oud, waarin wordt gewerkt aan de ruwbouw, het dak, het buitenschrijnwerk, de elektriciteit, de verwarming, het sanitair of de trappen.

Er gelden ook strikte plafonds op het gezinsinkomen. Afhankelijk van het inkomen bedraagt de tegemoetkoming tot 30 procent van de investeringskost, met een plafond van 10.000 euro.

Ook interessant