Nieuwbouw

Kop van Lombok officieel open

Op de oostelijke punt van de Utrechtse wijk Lombok is deze maand een woongebouw van Architectenbureau Marlies Rohmer officieel geopend. Het is het eerste van twee blokken op basis van een plan waaraan het architectenbureau zeventien jaar heeft gewerkt. Lombok is een grote woonbuurt met gemêleerde bevolking en vooral negentiende eeuwse baksteenpanden, die aan de oostelijke rand eindigt bij een drukke vierbaansweg met verkeerspleinen. Daarachter verrijst de grootschalige en zakelijke architectuur van het kantoren- en stationsgebied.

De opdracht die Architectenbureau Marlies Rohmer (AMR) in 1997 van de gemeente kreeg, was om een 'verbindend' stedenbouwkundig plan te maken voor dit gebied. Het plan moest ruimte aan woningen, winkels, een openbare parkeergarage en een moskee bieden. Het is een complexe opgave gebleken; met de eerste oplevering na zeventien jaar is de Kop van Lombok het langst lopende project voor AMR.

Met name het verwerpen van het Utrecht City Project, waarvan het plan voor de kop van Lombok deel uitmaakte, heeft flinke vertraging veroorzaakt. Uiteindelijk is door de vasthoudendheid van diverse betrokkenen het aangepaste plan nu deels gerealiseerd "in volstrekte harmonie", aldus Marlies Rohmer bij de officiele opening van het eerste opgeleverde blok.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant