Architectuur

RIBA Stirling Prize 2014 voor Everyman Theatre

Het nieuwe Everyman Theatre in Liverpool is onderscheiden met de RIBA Stirling Prize 2014. De architecten van het gebouw, Haworth Tompkins architects, hebben de prestigieuze prijs donderdag overhandigd gekregen in Londen. Tot de andere genomineerden behoorde de door Mecanoo architecten ontworpen bibliotheek van Birmingham.

De prijs voor het beste Britse gebouw van 2014 is toegekend aan de nieuwbouw van het Everyman Theatre op de plek waar het geliefde oude ‘allemanstheater’ heeft gestaan. Volgens de jury hebben de architecten een uitnodigend gebouw weten te creëren, een ‘21e-eeuws theater’ dat uitstekend in de historische omgeving is ingepast.

Het nieuwe theater is gerealiseerd met een hoge mate van duurzaamheid. Zo is negentig procent van de bouwmaterialen van het gesloopte theater hergebruikt en worden alle ruimten op natuurlijke wijze geventileerd. Door afbeeldingen van ‘Liverpudlians’ te verwerken in de zonwerende panelen voor de gevel, hebben de architecten het duurzame karakter op speelse wijze verweven met de context.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant