Nieuwbouw

Wanbetalers frustreren herstel bouw

Wanbetalers frustreren het herstel van de Europese bouwsector. Dat stelt incassobureau Intrum Justitia maandag op basis van eigen onderzoek naar het betalingsgedrag in een aantal sectoren. Van alle sectoren blijkt de bouw het meeste last te hebben van wanbetalers. Bijna de helft van alle facturen (49 procent) in de Europese bouwsector wordt niet binnen de betalingstermijn voldaan. In Nederland wordt 4,5 procent van de facturen helemaal niet betaald. Voor het gehele Nederlandse bedrijfsleven ligt dat percentage op 2,7.

Het gevolg is dat veel bouwbedrijven in Europa terughoudend zijn bij het aannemen van personeel (49 procent) of zelfs mensen moeten ontslaan (39 procent) omdat rekeningen niet of veel te laat worden betaald.

Ook in andere sectoren in Europa is volgens het incassobureau een verband tussen werkgelegenheid en slecht betaalgedrag. Dat geldt vooral de sectoren onderwijs en gezondheidszorg. Deze sectoren krijgen net als de bouw veel van hun opdrachten van de overheid.

"Omdat overheden slecht betalen, zien wij dit als belangrijkste reden waarom bouw, onderwijs en gezondheidszorg grotere liquiditeitsproblemen hebben dan andere sectoren", aldus de onderzoekers.

In Europa betalen overheden gemiddeld na 58 dagen, bedrijven na 47 dagen en consumenten na 34 dagen.

Ook interessant