Algemeen

Duidelijke informatie over premiestelsel noodzakelijk

In de septemberverklaring van Vlaams minister-president Geert Bourgeois trekt de Vlaamse regering de kaart van een innovatieve, sterke en competitieve economie met meer gezonde bedrijven, meer starters en meer durvers. Ze ambieert een begroting in evenwicht en ambieert te investeren waar nodig. Bouwunie is tevreden met deze aanpak maar vraagt aan de Vlaamse regering duidelijke informatie over het premiestelsel voor energiezuinige investeringen in woningen en wil dat de Vlaamse regering blijft investeren in gebouwen en mobiliteit.

In zijn septemberverklaring legt minister-president Bourgeois de nadruk op de toename van energiezuinige sociale woningen tegen 2025. Bouwunie is tevreden met deze aanpak maar vraagt verdere aandacht van de regering voor grondige renovaties en nieuwbouwwoningen op de privé-markt. Dat de Vlaamse overheid met andere woorden premies blijft uitreiken voor energiezuinige investeringen want premies leiden ertoe dat meer mensen in zee gaan met reguliere aannemers. En dat is in de bouwsector van vandaag bijzonder belangrijk.

Bouwunie juicht de extra investeringen van 50 miljoen euro in schoolgebouwen toe maar vraagt de Vlaamse overheid om de investeringen meer toegankelijk te maken voor kleine en middelgrote ondernemingen. Het is een absolute noodzaak voor bouwkmo’s om rechtstreeks bouwopdrachten van de overheid voor schoolgebouwen en infrastructuur te kunnen uitvoeren. Te veel schaalvergroting bij het aanbesteden van overheidsopdrachten en het verhogen van de toegangsvoorwaarden zorgen ervoor dat alleen nog de grote aannemingsbedrijven kunnen meedoen aan deze opdrachten.

Verder maakt Bouwunie zich ook zorgen over de investeringen in openbare werken en mobiliteit. Hier gaf de minister-president aan dat ze te lijden zouden hebben onder budgettaire beperkingen. Investeringen in infrastructuur op de lange baan schuiven, komt onze economie niet ten goede.

Minister-president Bourgeois kwam in zijn septemberverklaring niet terug op de woonbonus en dat betreurt Bouwunie. Een verhoogde woonbonus is bijzonder belangrijk voor renovaties en nieuwbouw. Deze fiscale aftrek met als doel het verwerven van een eigen woning te stimuleren is primordiaal bij het ondersteunen van gezinnen en het stimuleren van de bouwsector.

Bouwunie wacht in spanning de beleidsnota’s van de verschillende ministers af en hoopt dat zij rekening houden met de verzuchtingen van de meer dan 69.000 Vlaamse kleine en middelgrote ondernemingen in de bouwsector. Ze hoopt op een coherent en doeltreffend woonbeleid, inclusief woonbonus, nu meer van deze bevoegdheden in Vlaamse handen zijn.

Ook interessant


Build for Life