Algemeen

Nieuwe bedrijfskolom voor groener beton

De Confederatie Bouw en de Federatie van Algemene Bouwaannemers hebben een protocol van samenwerking ondertekend met de vzw Groen Beton Vert om het ecologisch verantwoord gebruik van beton op basis van gerecycleerde granulaten te promoten. Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “Het ontwikkelen van een bedrijfskolom voor valorisatie en recyclage van materialen afkomstig van sloopwerken past perfect bij de huidige milieudoelstellingen en maatschappelijke uitdagingen.”

Er zijn vele toepassingen van gerecycleerde granulaten bij bouwwerken. Zij kunnen de natuurlijke granulaten op een nuttige wijze vervangen, bijvoorbeeld als fundering van wegen en parkings. Toch zijn opdrachtgevers vaak wat wantrouwig tegenover deze alternatieve granulaten, die ze vaak als tweede keus beschouwen. Deze perceptie berust deels op het voorlopig ontbreken van passende technische documentatie, onderbouwd door erkende wetenschappelijke en technische studies.

Een van de grote uitdagingen voor de ontwikkeling van deze bedrijfskolom groen beton zal bestaan in het garanderen van een stabiele bevoorrading met kwaliteitsgranulaten. Daarvoor kan gezorgd worden als er een betere traceerbaarheid komt van het slooppuin, grondstof van de alternatieve granulaten.

Jaarlijks wordt in België meer dan 60 miljoen ton natuurlijke granulaten geproduceerd. De productie van gerecycleerde granulaten is dan weer beperkt tot een tiental miljoen ton. Het is dus een aanbod dat de klassieke bedrijfskolom aanvult.

Groen Beton Vert mikt niet alleen op de producenten van hoogwaardige gerecycleerde granulaten en groen beton. De vzw wil een nationaal platform zijn voor uitwisseling tussen de bedrijven en de beroepsfederaties die de valorisatie van gerecycleerde granulaten ondersteunen en de ecologische voetafdruk van stortbeton wensen te verminderen. De eerste leden zijn overwegend Vlaamse bedrijven, maar de vereniging verwelkomt leden uit het zuiden van het land met open armen.

Meer informatie: www.groenbetonvert.be

Ook interessant


Build for Life