Architectuur

UNStudio hoofdarchitect bij Qatari metronetwerk

Qatar Rail heeft UNStudio aangesteld als hoofdarchitect van het Qatar Integrated Railway Project (QIRP). In een eerste fase ontwerpt het architectenbureau naar verwachting 35 stations; de tweede fase omvat ongeveer 60 stations. Het metronetwerk vormt een sleutelonderdeel en de spil van het openbaar vervoersnetwerk in en rond de stad Doha. Naar verwachting zal het volledige metronetwerk bestaan uit vier lijnen, die de Greater Doha Area (GDA) ontsluiten en de stad verbinden met de steden Al Khor en Al Wakrah-Mesaieed.

Het ontwerp van UNStudio legt een verbinding tussen het verleden en de toekomst van Qatar. Er is gezocht naar een vormentaal die zowel een visie laat zien op modernisering, als bestaande lokale karakteristieken behoudt, aldus het bureau.

Richtlijnen en suggesties

UNStudio heeft een set met ontwerprichtlijnen, architectonische details en materiaalsuggesties ontwikkeld.. Voor het QIRP is een "adaptief parametrisch systeem bedacht, dat het mogelijk maakt open, lichte en uitnodigende interieurs te ontwerpen voor alle individuele stations", aldus Ben van Berkel.

Het ontwerpsysteem is gebaseerd op onderling verbonden driehoekige basisvormen. De geometrie kan daarmee worden aangepast om programmatische functies te integreren en metrostations te laten aansluiten op de overige stedelijke infrastructuur.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant