Verbouwen

Gevaar bij stroomgroepen: omzichtigheid geboden

In tijden van elektriciteitsschaarste kan een elektrogroep soelaas bieden. Bedrijven, particulieren, openbare diensten die van het net afgeschakeld worden, kunnen zich dankzij een stroomgroep verzekeren van elektriciteitsvoorziening. Toch roept de federatie van de elektrosector op tot voorzichtigheid bij de installatie en de ingebruikname van deze groepen. Omwille van veiligheidsredenen is het gewenst om een installateur in te schakelen die het nodige deskundige advies kan geven en de werken kan uitvoeren.

Een noodgenerator werkt op diesel of benzine en levert gedurende 3 à 7 uur stroom waar nodig. Er zijn stroomgroepen op de markt die geschikt zijn voor huishoudelijk en industrieel gebruik. Een elektrogroep neemt de elektriciteitsproductie tijdelijk over en elk toestel dat werkt op elektriciteit kan aangesloten worden op deze stroomgroep. “Wie bij de afkoppeling van het elektriciteitsnet, toch enkele basisvoorzieningen wil, zoals verlichting en de nodige stroom om de koelkast en diepvries draaiende te houden, kan een toestel van 1,5 tot 2kVA aanschaffen”, zegt Eric Claus, voorzitter van Nelectra Nationaal.

Ook al zijn stroomgroepen bijzonder gebruiksvriendelijk, wie overweegt om een toestel aan te schaffen, klopt best aan bij zijn installateur. Deze kan je met professionele raad en daad bijstaan over het aan te schaffen model en het juiste vermogen. Het juiste vermogen kiezen, is van groot belang en dat kan pas na een grondige analyse van de verschillende toestellen die aangesloten moeten worden op de stroomgroep.
“Neemt men voldoening om een aantal losse verlichtingstoestellen aan te sluiten dan volstaat meestal een verlengsnoer. Is de gebruiker van plan zijn hele installatie over te nemen dan moet er ter hoogte van het verdeelbord ingegrepen worden. Dit kan niet zomaar gebeuren met kunst- en vliegwerk en er moet doordacht gehandeld worden, ook omdat er dan met grotere vermogens (5 à 10kva) wordt gewerkt”, waarschuwt voorzitter Eric Claus.

Verder is het belangrijk dat bij het terug opkomen van de netspanning de elektrogroep uitgeschakeld is. Nelectra benadrukt ook dat het AREI op deze installaties van toepassing is en dus de wettelijke regels moeten gerespecteerd worden. Een risicoanalyse van de opstelling zal uitsluitsel geven over de te nemen maatregelen.

Naast de stroomgroepen bestaan nu ook alternatieven op de markt onder de vorm van opslag van de overtollige (PV)-energie in een milieuvriendelijk batterijpack. Deze nieuwe batterij geeft dan de energie af bij een eventuele black-out. Een standaardmodel kan tot 6 uur stroom voorzien, zwaardere modellen kunnen zelfs tot 3 dagen stroomtekort overbruggen.

Ook interessant