Algemeen

Collectief vervoer in de bouw zorgt voor duurzame mobiliteit

De bouwsector is de sector bij uitstek waar collectief vervoer massaal wordt toegepast. Daarop wijst Bouwunie tijdens de duurzame pendeldag, de Car Free Day van de week van de mobiliteit. Binnen de bouwsector zijn er heel wat verplaatsingen. Daarom wordt er doordacht gehandeld om het aantal verplaatsingen en de nadelige gevolgen ervan te beperken. De ruim 95 000 bouwvakarbeiders in Vlaanderen maken zoveel mogelijk gebruik van collectief vervoer van en naar de werf. Dit gebeurt bovendien vroeg in de ochtend. Vaak start de werkdag in de bouwsector voor dag en dauw. Veel bouwbedrijven doen er alles aan om hun bouwvakkers voor de files op de werf te krijgen. Op die manier proberen ze de kosten die veroorzaakt worden door files te verminderen.

De bouwsector heeft vele voertuigen op de baan en is onderworpen aan bijna alle verplichtingen die ook aan de transportsector worden opgelegd. We denken onder andere aan de tachograaf, de rij- en rusttijden alsook het rekeningrijden vanaf 2016. Maar de bouwsector is geen transportsector en heeft specifieke maatregelen nodig om hogere vervoerskosten te vermijden. Want deze zullen enkel de prijzen in de bouw doen stijgen.

“Onze bouwvakkers zijn inderdaad heel vaak op de baan. De hogere brandstofprijzen, het rekeningrijden en alle andere verplichtingen eigen aan het transport, zetten een opwaartse druk op de prijzen in de bouw. Dat moeten we kost wat het kost vermijden.”, zegt Jean-Pierre Waeytens, secretaris-generaal van Bouwunie. “Vandaar dat wij vragen dat het cliquetsysteem, de teruggave regeling voor accijnzen op diesel voor beroepsgebruik, uitgebreid wordt naar alle voertuigen in de bouw.” Bouwunie vraagt daarnaast goedkopere kilometertarieven in het nieuwe systeem van de kilometerheffing voor voertuigen die gebruikt worden voor collectief vervoer.

Ook interessant


Build for Life