Nieuwbouw

Officiële opening brandweerkazerne Duffel

Officiële opening brandweerkazerne Duffel
© Strabag
Vrijdag 12 september werd Brandweerkazerne Duffel officieel geopend. Het gloednieuwe complex zal niet alleen de brandweer huisvesten, ook het Duffelse Rode Kruis krijgt hier zijn vaste stek. THV STRABAG – CEI De Meyer was als aannemer verantwoordelijk voor de gesloten ruwbouw inclusief de afwerking, de projectcoördinatie, technieken en buitenaanleg van de drie bouwlagen. Architect Antwerps Architecten Atelier gaf het ontwerp de vorm van een oog, aangepast aan de bocht in de Spoorweglaan – de locatie waar de het nieuwe hulpdienstencentrum gerealiseerd werd.

De opening van de brandweerkazerne op de vooravond van de brandweerhervorming is zeker geen evidentie. Vanaf januari 2015 behoort brandweerkazerne Duffel tot de intergemeentelijke samenwerking Rivierenland van 19 steden en gemeenten.

“Een brandweerdienst met sterke logistiek, sterke communicatiemiddelen en een goede organisatie redt levens en laat toe een ramp in zijn eerste fase het hoofd te bieden. Het zijn met name de eerste minuten die in niet onbelangrijke mate het verdere verloop van de ramp bepalen. De eerste inzet van de lokale middelen zal bepalend zijn voor de uitkomst op de grotere schaal.” licht brandweercommandant Chris Serneels toe.

Burgemeester Marc Van der Linden benadrukte bij de opening van het nieuwe complex het belang van de vele vrijwilligers van het lokale brandweerkorps en het Duffelse Rode Kruis: “Vrijwillige dienstbaarheid met gevaar dat steeds om de hoek loert, het omschrijft het engagement van ons brandweerkorps. Een engagement waar ik de officieren, onderofficieren en manschappen van ons korps uitdrukkelijk en uit de grond van mijn hart wil voor bedanken. Ook het Rode Kruis werkt op basis van vrijwilligers. Mensen die het beste van zichzelf geven voor onze samenleving. Het is een grote troef voor onze gemeente om een beroep te kunnen doen op al deze vrijwilligers, onze oprechte dank aan al deze vrijwilligers, namens de hele bevolking.”

De noodzaak aan nieuwe gebouwen groeide doorheen de jaren maar was niet langer te vermijden. THV STRABAG – CEI De Meyer realiseerde de brandweerkazerne, een Rode Kruispost en een bijhorende woning. Het nieuwe complex beschikt over 14 toegangspoorten. De gebouwen zijn uitgerust met een ruimte stalplaats voor de voertuigen, een seinkamer, drie slaapkamers en kleedkamers voor het personeel. De wachtruimte, de kantoren, een crisiscel, een polyvalente zaal en een keuken maken de binneninrichting compleet. Er is eveneens een opleidingslokaal voorzien.

Ook interessant