Vastgoed

Vastgoed populair bij hogeschoolstudenten

Het beroep van vastgoedmakelaar wint aan populariteit, zo bleek vandaag nog uit een VRT-nieuwsreportage. Het beroep mag dan wel aan populariteit winnen, gezien de economische situatie en de toegenomen complexiteit is vastgoedmakelaar worden geen evidentie. Dat stelt de Confederatie van Immoberoepen (CIB Vlaanderen), die wil blijven inzetten op een kwalitatieve sector en de Vlaamse universiteiten oproept om te voorzien in een ‘master in vastgoed’.

Reden voor de stijgende populariteit is volgens de Confederatie van Immoberoepen het feit dat meer beroep wordt gedaan op een professional. Voor de Vlaming blijft eigendomsverwerving van groot belang. Maar daartegenover zien we de verplichtingen en regels die bij dit belangrijk moment komen kijken zienderogen toenemen. Die complexiteit zorgt er voor dat de toegevoegde waarde van de vastgoedmakelaar almaar duidelijker wordt.

Gaat men als pas afgestuurde niet meteen als vastgoedmakelaar aan de slag, dan zorgt de variatie binnen het opleidingspakket dat er ook elders mogelijkheden liggen. Afgestudeerde vastgoedmakelaars komen niet zelden terecht bij projectontwikkelaars, bouwbedrijven met eigen projectontwikkeling, beheerders van vastgoed zoals banken, pensioen- en verzekeringsmaatschappijen, de overheid, woningbouwbedrijven of vastgoedafdelingen van grote ondernemingen.

Vlotte doorstroom naar masteropleiding

Het beroep mag dan wel aan populariteit winnen, gezien de economische situatie en de toegenomen complexiteit is vastgoedmakelaar worden geen evidentie. Het blijft dan ook van groot belang te waken over de kwaliteit van het beroep. In dat opzicht heeft de sector sinds begin dit jaar de begeleiding van toekomstige vastgoedmakelaars aangescherpt. Wie zich sinds 1 januari op de lijst van stagiairs inschrijft, moet - voor hij aan z’n stage kan beginnen - een competentietest afleggen bij het controleorgaan van de sector. Wie geen of onvoldoende beroepseigen kennis heeft, zal een opleidingstraject krijgen opgelegd.

Daarnaast is de sector, samen met de hogescholen, ook vragende partij om een masteropleiding vastgoed in het reguliere onderwijs te voorzien. Daarom roept de Confederatie van Immoberoepen de Vlaamse universiteiten op om minstens binnen één associatie en op één plaats te voorzien in een ‘master in vastgoed’. Net zoals de Vlaamse vastgoedmakelaars nu al nauw samenwerken met de hogescholen, engageert de sector zich om de nodige voorbereidingen te treffen om voor de bachelors die afstuderen een vlotte doorstroming te voorzien naar een masteropleiding.

Ook interessant