Nieuwbouw

Al 11.900 jobs verloren in de bouw

Op twee jaar en zes maanden tijd gingen al 11.900 jobs verloren in de bouw. Dat blijkt uit de meest recente bouwbarometer van de Confederatie Bouw. “De daling van werkgelegenheid is stilaan een structureel probleem voor de bouw in ons land”, zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. “Wij vragen dus aan de huidige onderhandelaars voor een nieuwe federale regering dat ze de nodige aandacht blijven hebben voor de moeilijke situatie waarin onze sector zich bevindt. Een doorgedreven lastenverlaging en een btw-verlaging voor nieuwbouw zouden de nodige zuurstof geven aan de activiteit in de bouw.”

Als de nieuwe regering zou beslissen om de btw te verhogen, is de bouw een van de sectoren die het hardst geraakt worden. Een btw-verhoging zet meteen 3.000 banen op de helling in de bouw. Dit cijfer loopt op tot 5.000 banen als men de hele bedrijfskolom bouw in beschouwing neemt, ofwel 21% van het totaal aan banenverlies in de economie in zijn geheel.

De sector van de woningbouw werd al hard geraakt door budgettaire maatregelen van de gewesten zoals de vermindering van de woonbonus in Vlaanderen en de verhoging van de onroerende voorheffing in Brussel. De Confederatie Bouw vraagt dan ook een btw-verlaging voor nieuwbouw om de nodige zuurstof te geven aan de activiteit in de bouw. Men zou eveneens het verlaagde tarief voor afbraak-heropbouw moeten uitbreiden over heel het land en tot de aankoop van herbouwde woningen.

De perspectieven in de bouw zijn nog altijd niet goed. Het orderboek is minder goed gevuld en de aannemers zijn pessimistisch over de toekomst. De bouwbedrijven hebben te kampen met de stevige concurrentie van buitenlandse arbeidskrachten (25.000 voltijds equivalenten gedetacheerd vanuit het buitenland naar onze bouwplaatsen in 2013) en steeds meer gevallen van sociale dumping. Als er niets verandert, moeten we ons verwachten aan een verdere sterke daling van de werkgelegenheid.

Nochtans is de bouw een sector die traditioneel werkgelegenheid creëert en toegevoegde waarde voor de economie en de publieke financiën. De bouwsector alleen creëert 5,7% van de toegevoegde waarde in ons land. De bouw stelt nog altijd 273.000 mensen tewerk, waarvan 209.000 met een arbeidscontract. Tegelijkertijd trekt de bouw een groot stuk van de economie van ons land omdat de sector om zijn productie te verzekeren een beroep doet op andere sectoren. De activiteit in de bouw brengt de schatkist 14 miljard bij door de personenbelasting, de vennootschapsbelasting, de RSZ en de btw, ofwel bijna 10% van het geheel aan inkomsten.

Daarom is een lineaire lastenverlaging voor de bouw dus een noodzaak en zijn maatregelen die de bouw schaden uit den boze. Arbeidsintensieve sectoren, zoals de bouw, zijn sowieso het meest gebaat bij lastenverlagingen. Een recente studie heeft getoond dat de vijf meest arbeidsintensieve sectoren, waaronder de bouw, een derde vertegenwoordigen van de private werkgelegenheid. De lasten met 5% verlagen in die sectoren zou 28.500 jobs creëren.

Robert de Mûelenaere: “De vijf komende jaren zullen cruciaal zijn zowel in het algemeen voor de Belgische economie als in het bijzonder voor de bouwsector. Wij zijn op een punt gekomen dat het behoud van een job met een vast contract in de bouw op het spel staat. Wij vragen dus de noodzakelijke hervormingen om onze sector opnieuw concurrentieel te maken.”

Ook interessant