Interieur

Kunstwerken van Corian in het vernieuwde Rijksmuseum

Het vernieuwde Rijksmuseum is een van de topattracties van Amsterdam. Wie er de kunstwerken komt bewonderen, zal ook geboeid worden door de toegepaste kunstwerken van DuPont Corian Dit veelzijdige hightech oppervlaktemateriaal werd op spectaculaire wijze toegepast in vrijwel alle ruimtes van het museum.

Het Rijksmuseum gaat per jaar 1,5 tot 2 miljoen bezoekers ontvangen. Daarom koos het Spaanse architectenbureau Cruz y Ortiz voor duurzame materialen. DuPont Corian werd geselecteerd vanwege de architectonische uitstraling, maar ook omdat het eenvoudig schoon te houden is en een hoge slijtvastheid heeft. Het materiaal is op veel plaatsen gecombineerd met fraai Portugees natuursteen. De firma Gielissen zorgde voor een perfecte realisatie.

Naadloos verwerkbaar

Projectmanager Edwin van Meer van Gielissen Eindhoven is trots op het resultaat. “DuPont Corian kan in 3D worden verwerkt, in alle denkbare vormen. Als je de mogelijkheden wilt benutten heb je wel specialistische materiaalkennis nodig. Wij hebben al onze ervaring kunnen inzetten in het Rijksmuseum. Zo creëerden wij ronde vormen en gebruikten wij een speciale kitvoeg die het mogelijk maakt om DuPont Corian naadloos te laten overgaan in natuursteen. Dat geeft in allerlei verschillende ruimtes een fantastisch resultaat.”

Kunstwerken van Corian in het vernieuwde Rijksmuseum
Centrale hal met zicht op het restaurant boven en beneden de museumwinkel. Tafeltjes in de kleur Glacier White.
De witte rand, het dak van het restaurant, is uitgevoerd in DuPont Corian Glacier White.


Combinatie met natuursteen

DuPont Corian werd toegepast in de grote blikvanger in de entreehal: de ronde balie. De projectmanager wijst: “Hier kun je goed zien hoe DuPont Corian overgaat in het natuursteen. Het speciale voegsel sluit perfect aan. En die naadloze ronding: hoe mooi kun je het hebben?” Het blad van DuPont Corian lijkt in de combinatie met de basis van natuursteen ook wel van steen. “Tot je het streelzachte, zijdeachtige oppervlak aanraakt,” zegt hij.

Slijtvast op traptreden

Ook in andere ruimtes van het Rijksmuseum is DuPont Corian toegepast. Bijvoorbeeld in de informatiedesk (in de kleur ‘Sand’) waar bezoekers geluidsapparatuur kunnen ophalen en zitbanken waarop bezoekers even kunnen uitrusten. “Volgens mij kijken de personages op de Nachtwacht vol bewondering naar een prachtige bank,” grapt de projectmanager van Gielissen. En op meer dan 900 traptreden zijn antislipstrips van DuPont Corian aangebracht. “Door de keuze van dit materiaal zal het Rijksmuseum jaar na jaar mooi en veilig blijven.”

Kunstwerken van Corian in het vernieuwde Rijksmuseum
Op meer dan 900 traptreden zijn antislipstrips van DuPont Corian aangebracht

Alle foto's: Gielissen Interiors & Exhibitions, alle rechten voorbehouden.

Ook interessant