Verwarming & Sanitair

Einde van koelmiddel R-22 is in zicht!

Einde van koelmiddel R-22 is in zicht!
Al enige tijd tracht Daikin de bewustwording omtrent de uitfasering van de R-22 te verhogen. Nu de deadline (eind 2014) nadert lijkt het echter opportuun de aandacht hier nogmaals op te vestigen en de noodzaak te onderstrepen van het tijdig veranderen van de airconditioningsinstallatie. Om R-22 systemen op een zo rendabel mogelijke manier te vervangen, biedt Daikin uitgebreide vervangingsmogelijkheden aan, waaronder de VRV-Q installatie.

Wat, waarom, wanneer?

Een groot deel van de airconditioninginstallaties in België die voor 1 januari 2004 werden geplaatst, werken met het R-22 koelmiddel. R-22 is een chloorfluorkoolwaterstof (HFCK) dat algemeen gebruikt werd in aircosystemen. Het is echter gebleken dat wanneer dit koelmiddel in de lucht vrijkomt, chloor vrijgegeven wordt in de stratosfeer, wat schadelijk is voor de ozonlaag. Deze aantasting van de ozonlaag leidt tot een aantal milieu- en gezondheidsproblemen. Om deze problematiek een halt toe te roepen, werd een wetgeving (Europese regelgeving EG nr 2037/200 HCFK's) opgesteld en ondertekend door de internationale gemeenschap die systematisch het gebruik van R-22 als koelmiddel verbiedt.

Einde van koelmiddel R-22 is in zicht!

De uitfasering zal een invloed hebben op alle R-22 systemen die momenteel nog in gebruik zijn. Zeker naarmate de tijd vordert, vergroot de kans op problemen. Het is namelijk zo dat vanaf 2010 de bestaande installaties enkel nog hersteld of aangevuld mogen worden met behulp van gerecupereerd koelgas. Deze voorraad R-22 is niet onuitputtelijk en aangezien de vraag groter is dan het aanbod, zijn tekorten en prijsstijgingen niet uitgesloten. Na 1 januari 2015 ten slotte komt er een definitief verbod op het bijvullen van R-22 installaties. Zonder aanpassingen zullen de koelinstallaties dus niet meer betrouwbaar kunnen worden gebruikt, wat tot lange stilstand van de aircoapparatuur kan leiden. Het loont dus zeker de moeite om zo snel mogelijk de bestaande R-22 systemen te vervangen om de dagelijkse bedrijfswerking ervan te garanderen.

Vervangingsmogelijkheden

Daikin VRV Q- vervangingssysteemOm de bestaande R22-systemen te vervangen, biedt Daikin uitgebreide vervangingsmogelijkheden waarbij men kan kiezen voor de vervanging van het hele systeem inclusief bekabeling en besturing, van enkel de buitenunits en de binnenunits of van enkel de buitenunits, waarbij men zelfs de binnenunits kan behouden. Voor deze laatste ontwikkelde Daikin het VRV Q- vervangingssysteem: deze buitenunit maakt een eenvoudige upgrade naar het toegestane koelmiddel R-410A mogelijk, met behoud van het bestaande leidingsysteem en de binnenunits, en dit met een minimale bedrijfsonderbreking en investering. Dit nieuwe systeem zorgt daarenboven voor een verhoogde rendabiliteit en energie-efficiënte en is heel wat milieuvriendelijker dan een systeem dat van R-22 gebruik maakt. De installatiekosten van dergelijke vervangingssystemen kunnen tot 50% lager liggen in vergelijking met de installatie van een nieuw systeem.

Ook interessant