Algemeen

ThyssenKrupp bouwt testtoren van 244 meter in Duitsland

it onderzoek van McKinsey blijkt dat er in 2025 door de toenemende verstedelijking 85% meer vloeroppervlak nodig is dan nu beschikbaar is. Door de doorgaans beperkte mogelijkheden om steden horizontaal uit te breiden, ligt de bouw van flats en wolkenkrabbers voor de hand om deze uitbreiding van de nuttige oppervlakte te realiseren. Met deze ontwikkeling in gedachten, heeft ThyssenKrupp Elevator besloten een testtoren voor liften te bouwen. De toren, die zal verrijzen in Rottweil in Duitsland, zal 244 meter hoog worden en zal daarmee een van de hoogste gebouwen in Duitsland zijn. ThyssenKrupp zal de toren gebruiken voor R&D-doeleinden en om liften voor flats en wolkenkrabbers te testen en te certificeren, zowel voor als tijdens de bouwfase. Op deze manier brengt de multinational de installatietijd van de liften drastisch terug. Met de bouw van de toren is zo’n 40 miljoen euro gemoeid.

De lifttechnologie heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen, omdat energie-efficiëntie, hogere snelheden tussen verdiepingen, minder drukke lobby’s en betere veiligheid in gebouwen steeds belangrijker zijn geworden. In zijn nieuwe toren kan ThyssenKrupp Elevator innovatieve oplossingen testen, zoals schachten waarin meer dan één cabine in bedrijf is en liften die een snelheid van 18 meter per seconde halen, oftewel twee keer zo snel als Usain Bolt in volle sprint. Dankzij de verbeteringen die ThyssenKrupp heeft weten te realiseren qua snelheid en energie is het in principe mogelijk binnen 90 seconden de bovenste verdieping van een gebouw van 1,5 km te bereiken. Een dergelijk gebouw bestaat nog niet, maar die hoogte is in de toekomst volgens experts niet uitgesloten.



De alsmaar toenemende verstedelijking drukt een zwaar stempel op de bouw- en infrastructurele sector. Onderzoeksbureau McKinsey heeft berekend dat in 2025 85% meer vloeroppervlak nodig is dan er nu beschikbaar is om de urbanisatie het hoofd te kunnen bieden. Hiermee zijn investeringen van zo’n 58 biljoen euro gemoeid. Aangezien uitbreidingen in de breedte niet voor de hand liggen in de meeste steden, moet men de hoogte in. Men voorziet in dit verband dan ook een enorme vraag naar liften. Verwacht wordt dat de wereldwijde vraag naar liften, roltrappen en loopbanden en de bijbehorende diensten jaarlijks met 5% zal stijgen, naar 52 miljard euro in 2016.

Andreas Schierenbeck, CEO van ThyssenKrupp Elevator: “Dankzij de tests in onze nieuwe toren zullen we in staat zijn liften en roltrappen te ontwikkelen die een nog kleiner vloeroppervlak nodig hebben dan nu al het geval is, en daar nog slimmere onderhoudsdiensten bij te ontwikkelen. Daarmee brengen we de overall kosten nog verder omlaag.” Als alles volgens plan verloopt, begint de bouw van de toren in de herfst van 2014.

ThyssenKrupp bouwt testtoren van 244 meter in Duitsland

Ook interessant


Build for Life