Algemeen

De sfeer in de wijk belangrijkste element voor tevredenheid inwoners

Nederlanders geven hun directe woonomgeving een 7,7 en zijn daarmee zeer tevreden over hun wijk. Maar welke elementen uit een wijk dragen daar nu het meeste aan bij en welke elementen vinden de inwoners zelf het belangrijkste voor hun woonplezier? USP Marketing Consultancy heeft een landelijk onderzoek uitgevoerd naar de wijkbeleving en tevredenheid van de inwoners in Nederland en aandachtsgebieden binnen de gemeenten in Nederland.

De sfeer in de wijk is samen met de uitstraling en het imago van een buurt het meest bepalende element. De inwoners baseren hun tevredenheid vervolgens op de veiligheid, de netheid en de rust in hun directe woonomgeving. De landelijke gebieden scoren hier veel beter dan de stedelijke gebieden. Zo scoort de veiligheid in de stedelijke gebieden een 6,8 en in de landelijke gebieden een 7,1. Van de vier grote gemeenten in Nederland (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht) scoort Rotterdam het laagste met een 7,3 op de algemene tevredenheid. Met name op het gebied van veiligheid (6,4), groenvoorzieningen (6,9) en uitgaansgelegenheden (6,1) blijven de scores achter bij de andere drie grote gemeenten.

De minder belangrijke elementen die weliswaar nog steeds bovengemiddeld bijdragen aan de totale tevredenheid zijn: de nabijheid van winkels, het openbaar vervoer, uitgaansgelegenheden, speelgelegenheden en de bereikbaarheid. Met name op de eerste drie elementen scoren de landelijke gebieden lager dan de stedelijke gebieden. Echter het verschil, bijvoorbeeld voor de winkels voor direct levensonderhoud, is klein met een 7,8 in stedelijk gebied en een 7,6 in landelijk gebied.

Opvallend is dat de nabijheid van faciliteiten zoals scholen, kinderopvang, culturele voorzieningen en sportscholen het minst bijdragen aan de tevredenheid over de wijk. Wat belangrijk is voor deze elementen is dat men dit natuurlijk ook al wist toen men in de wijk ging wonen, terwijl de sfeer en uitstraling van een wijk pas ervaren worden als men zich er reeds gevestigd heeft.

De inwoners van de stedelijke gebieden zijn het meest tevreden over de nabijheid van de winkels (7,8), terwijl de inwoners uit de landelijke gebieden uitermate tevreden zijn over de bereikbaarheid van hun wijk (8,1). In Utrecht geven de inwoners aan dat de gemeente ideaal is voor gezinnen met kinderen. Van de vier grote steden in Nederland scoort Utrecht verreweg het hoogste op de nabijheid van scholen, kinderopvang, speelgelegenheden voor kinderen en de rust in de omgeving.

Ook interessant


Build for Life