Nieuwbouw

Onderzoek naar fraude bij bouw KPMG-kantoor

Er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar belastingfraude tegen een joint venture van KPMG en een projectontwikkelaar. De vermoedelijke fraude is volgens een woordvoerster van het Openbaar Ministerie gepleegd bij het nieuwbouwproject voor het hoofdkantoor van het accountantsbureau in Amstelveen.

De fraude zou zijn gepleegd in de jaren 2009 en 2010. Vermoedelijk heeft de onderneming ten onrechte onkosten opgevoerd. Op die manier is voor miljoenen belasting ontdoken, denkt het OM. Ook bestaat de verdenking van valsheid in geschrifte. De projectontwikkelaar zou valse facturen hebben gestuurd. KPMG laat in een reactie weten dat er inderdaad een onderzoek van het OM en de FIOD naar het project loopt. De onderneming benadrukt dat aan dat onderzoek 'volledige medewerking' wordt verleend.

Vennootschap

Vanaf 2004 werd het nieuwe hoofdkantoor van KPMG in Amstelveen ontwikkeld en gerealiseerd. Daarvoor werd een aparte vennootschap, KPMG Gebouw Amstelveen II B.V., opgericht. In deze joint venture had KPMG een belang van zeventig procent en de betrokken projectontwikkelaar dertig procent. "De verdenkingen richten zich op de aparte vennootschap en haar twee bestuurders", meldt het accountantsbureau.

Jaap van Everdingen, partner bij KPMG, is sinds 1 oktober 2010 een van de bestuurders in de aparte vennootschap. Ook zijn rol wordt in het onderzoek betrokken. Daarom heeft Van Everdingen besloten zijn posities bij KPMG te beëindigen en terug te treden als partner van het bedrijf.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant