Verbouwen

105 renovaties openen exclusief hun deuren op zondag 25 mei

105 renovaties openen exclusief hun deuren op zondag 25 mei
Bram Tack
Op zondagnamiddag 25 mei 2014 organiseren de Vlaamse architectenorganisatie (NAV) en het tijdschrift 'Ik ga Bouwen & Renoveren' de 16de editie van de Vlaamse Renovatiedag. Het exclusieve moment voor toekomstige verbouwers om in een open sfeer gerealiseerde renovaties te bezoeken. Het centraal thema dit jaar is “water”.

Goed nieuws voor toekomstige verbouwers. Zondag 25 mei kunnen zij een namiddag lang op pad gaan om zich te inspireren voor hun toekomstige verbouwing. Deze editie zetten maar liefst 105 renovatieprojecten voor één namiddag exclusief hun deuren open.

Het unieke aan de Renovatiedag is dat het meer is dan een namiddag huisjes kijken. Toekomstige verbouwers kunnen er zich niet alleen laten inspireren, maar ook informeren. Op iedere locatie doen architect en bouwheer namelijk hun renovatieverhaal uit de doeken. Ze belichten hoe ideeën tot stand kwamen, welke technieken zijn toegepast en hoe de samenwerking is verlopen. Zo krijgen aanwezigen uit de eerste hand te horen hoe de renovatie is gegroeid en hoe deze is uitgevoerd. Dit maakt de Renovatiedag als openhuizendag enig in zijn soort.

De 105 te bezoeken renovaties zijn zeer divers in type en stijl. Gaande van gerenoveerde rijwoningen en appartementen in stedelijke omgevingen, alleenstaande woningen en villa’s buiten de stadskern tot fabrieksgebouwen die zijn omgebouwd tot lofts.

Water centraal

Ook in Vlaanderen krijgt water een steeds belangrijkere rol. Zo worden we door de klimaatsveranderingen regelmatig geconfronteerd met momenten van wateroverlast of net watertekorten. Aanvullend wordt het door de toenemende verharding in Vlaanderen steeds moeilijker om regenwater rechtstreeks in de grond te laten infiltreren, met een verdroging van de grond of wateroverlast tot gevolg.

Als verbouwer is het dus noodzaak hier rekening mee te houden. Dit kan onder meer door de aanleg van verharding te beperken, zoveel mogelijk waterdoorlatende verhardingen aan te leggen en regenwater te hergebruiken, infiltreren en bufferen.

Gratis, mits voorregistratie

Geïnteresseerden kunnen de renovatieprojecten gratis en exclusief bezoeken op zondag 25 mei tussen 13u en 18u. Bezoekers moeten zich enkel vooraf online registreren op www.devlaamserenovatiedag.be.
Let wel: bepaalde projecten zijn enkel te bezoeken na een vooraf bevestigde afspraak.

Welke projecten zijn te bezoeken?

De Renovatiegids 2014
Alle deelnemende projecten zijn in detail voorgesteld in de Renovatiegids, een uitgave van Ik ga Bouwen & Renoveren. Aspirant-verbouwers vinden in deze gids ook een ruim overzicht van nuttige verbouwinformatie. De Renovatiegids is vanaf 17 april verkrijgbaar in de dagbladhandel voor 6,95 EUR.

De Vlaamse Renovatiedag praktisch

Datum: zondag 25 mei, van 13u tot 18u
Locatie: Vlaanderen & Brussel
Initiatief: De Vlaamse Architectenorganisatie (NAV) en Ik ga Bouwen & Renoveren
Deelnemende projecten: een overzicht en beschrijving van de deelnemende projecten vind je in de Renovatiegids of online op www.devlaamserenovatiedag.be
Bezoek: Toegang tot de deelnemende woningen is gratis, mits registratie op de website. Let wel: sommige projecten zijn enkel te bezoeken op afspraak.

Ook interessant