Algemeen

Actieplan tegen sociale fraude bij detachering

Bouwunie is tevreden dat de EU-lidstaten een akkoord hebben bereikt over de naleving van de loon- en arbeidsvoorwaarden bij detachering. Dit zou de sociale fraude moeten aanpakken met vrijwaring van het vrij verkeer van diensten. De overeenkomst houdt onder meer in dat de lidstaten een hoofdelijke aansprakelijkheid voor de lonen van onderaannemers kunnen invoeren – wat in België al bestaat – en dat er eventueel extra controlemaatregelen mogen komen wanneer vermoedelijk sociale fraude in het spel is.

Dit zijn inderdaad prima maatregelen, maar spijtig genoeg onvoldoende om de problemen op het terrein aan te pakken, aldus Bouwunie. De bouwsector heeft dringend nood aan een efficiënt actieplan om de oneerlijke concurrentie te bestrijden. En dan met name zeker de sociale fraude die gepaard gaat met het misbruik van de detachering en het gebrek aan afdwingbare controlemiddelen voor de Belgische inspectiediensten. De regering gaf hiertoe al een eerste aanzet eind november 2013 met haar federaal actieplan tegen sociale dumping. Bouwunie wil samen met de overheid en de andere partners van de bouwsector overleggen om dit actieplan verder uit te werken en te verbeteren. Zo moeten bijvoorbeeld ook alle opdrachtgevers duidelijk voor hun verantwoordelijkheid worden geplaatst. Er moeten dus maatregelen komen die ervoor zorgen dat overheden, particulieren en bedrijven enkel nog in zee gaan met bonafide aannemers, dat er een verbod geldt op werken met abnormaal lage prijzen én een beperking van de ketens van onderaannemingen.

Daarnaast pleit Bouwunie voor een aangepaste Europese reglementering die deze maatregelen moet ondersteunen. Het gaat dan om het uniformiseren van de sociale zekerheid in de Europese Unie, het toelaten dat lidstaten alle vereiste controles doen en sancties opleggen bij vaststelling van sociale fraude en sociale dumping op hun grondgebied, de invoering van een Europese databank met de nodige gegevens van alle bedrijven, een betere aanpak van de schijnzelfstandigheid en de betaling van de sociale zekerheid in het land van effectieve tewerkstelling (met een verrekening tussen de verschillende lidstaten).

Dit alles moet ervoor zorgen dat de sociale dumping en fraude tussen de verschillende lidstaten verdwijnen en dat er een daadwerkelijk vrij verkeer van diensten kan gelden waarbij de eerlijke concurrentie, met gelijke wapens, voorop staat.

Ook interessant


Build for Life