Nieuwbouw

Het Nieuwe Instituut bouwt Yourtopia-paviljoen

Op het terrein van Het Nieuwe Instituut in Rotterdam verrijst eind mei het paviljoen Yourtopia. De door SeARCH/Bjarne Mastenbroek ontworpen tijdelijke woning is het eerste in een reeks paviljoens dat de instelling de komende jaren wil laten bouwen.
Yourtopia is een even persoonlijke als utopische visie op het wonen in de vroege 21ste eeuw, meldt Het Nieuwe Instituut. "Maatschappelijke thema’s zoals de invloed van globalisering, het verlangen naar privacy en de bijna perverse scheefgroei in welvaart hebben de opgave van de hedendaagse architect ingrijpend veranderd. SeARCH grijpt in het ontwerp van het paviljoen terug op een basisvraag; wat is minimaal nodig om een maximale kwaliteit van leven te bereiken?"

Nomadische woonvormen

Met de stalen constructie van het koepelvormig paviljoen wordt verwezen naar traditionele nomadische woonvormen zoals de iglo en de yurt. "De ruimte heeft een doorsnede van veertien meter en is aan de buitenzijde begroeid met gras. Een smalle tunnel leidt de bezoeker naar de feitelijke entree van het paviljoen", laat Het Nieuwe Instituut weten.

"Eenmaal binnen wordt de bezoeker verrast door even onbekende als uitheemse planten en bomen, die het beeld van een exotische oase oproepen. Via een daklicht treedt het daglicht ongehinderd binnen."

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant