Algemeen

Start stelselmatige afbraak torengebouw Antwerps provinciehuis

Na de ontmanteling en de grondige asbestverwijdering in het oude provinciehuis en de bijgebouwen is het torengebouw klaar voor de eigenlijke afbraak. Daarvoor werden verschillende afbraakmethodes onderzocht. Uiteindelijk werd beslist om het gebouw stelselmatig af te breken van boven naar beneden. Vanaf 14 april breken compacte mobiele kranen stelselmatig verdieping per verdieping af. Wanneer de bovenste etages verdwenen zijn zal er verder gewerkt worden met een middelgrote kraan die op de grond staat.

Op 10 april starten de voorbereidende werken voor de eigenlijke afbraak van het vroegere provinciehuis. Op de werf is vanaf vandaag een telescopische kraan te zien aan de kant van de Koning Elisabethlei. Met behulp van de lange uitschuifbare arm wordt de dakverdieping ontruimd. Lichte dakplaten en antennes worden verwijderd.

In de week van 14 april worden de compacte kranen zichtbaar op het torengebouw. Die kranen worden via de telescopische kraan op het dak geplaatst. Daarmee worden de bovenste verdiepingen afgebroken. Telkens wanneer een verdieping afgebroken is zal de telescopische kraan ingezet worden om de kleinere kranen te verplaatsen naar een lagere verdieping. Na de bovenste verdiepingen zal de aannemer overschakelen op een middelgrote kraan die op de grond staat.

Nieuw provinciehuis

Tegen 2017 herrijst aan de Koningin Elisabethlei een volledig nieuw provinciehuis. Het ontwerp van XDGA Xaveer De Geyter zal zorgen voor een nieuwe landmark voor Antwerpen. Met dit nieuwe duurzame en veilige gebouw, wil het provinciebestuur ook een open huis zijn. Het gebouw is dichter gelegen aan de straatkant en zal omgeven zijn door een publiek park.

Start stelselmatige afbraak torengebouw Antwerps provinciehuis

Ook interessant


Build for Life