Isolatie

Een tweede leven van matras naar isolatiemateriaal?

Kunststofindustrie, textielsector en milieubedrijven in Vlaanderen presenteerden op 26 maart innovatieve concepten en technieken om aan kunststof-, rubber- en textielproducten een tweede leven te geven in producten voor de bouw. In primeur werd door Latexco Solutions een nieuw type thermische en akoestische isolatie voorgesteld dat zal gefabriceerd worden van materiaal uit oude matrassen.

In september 2013 ging het CORE (Controlled Recycling) project van start als een samenwerking van de kunststofindustrie (Federplast.be & Vlaams Kunststofcentrum), de textielsector (Centexbel) en de milieubedrijven (Febem) om van de afval van de ene sector een waardevolle grondstof te maken voor bedrijven en producten van de andere sector. Deze doelstelling kadert in een transitie naar Duurzame Ontwikkeling en een Circulaire Economie. Het project loopt over 3 jaar en krijgt steun van het ‘Vlaanderen in Actie – Nieuw Industrieel Beleid’ programma.

Nadat in januari op het Autosalon de recyclage van kunststoffen in de auto werd gedemonstreerd, organiseerden de CORE partners op 26 maart een seminarie over de recyclage van kunststoffen, rubber en textiel in de bouwsector. Opeenvolgende sprekers demonstreerden het sluiten van de kringloop voor kunststof buizen (Kurio), PVC ramen (PVC Info), kunststof dakbedekkingen (Roofcollect), EPS schuimen (Bepsra) en tapijten (Centexbel). Daarnaast werden 6 voorbeelden gepresenteerd van hoe kunststof- en rubberafval van diverse oorsprong een tweede leven kan krijgen als grondstof voor nieuwe bouwmaterialen:
  • De verwerking van huishoudelijk plastic afval tot een kunststofkorrel voor spuitgieten en extrusie van producten voor bouw, infrastructuur en tuinaanleg (Ekol)
  • De selectieve inzameling en sortering van huishoudelijke en bedrijfsmatige post-consumer kunststofafval tot ’nieuwe’ kunststof grondstoffen (Kunststofrecycling Van Werven)
  • Toepassingen in de bouw voor het recyclaat van PET flessen en HDPE flacons die in de ‘Blauwe Zak’ worden ingezameld (Plarebel)
  • De productie van bouwproducten op basis van gerecycleerde glasvezelversterkte kunststofcomposieten (Reprocover)
  • Het gebruik in bouw, infrastructuur en sportvelden van grondstoffen afkomstig van de recyclage van rubber (Federplast.be)
  • De ontwikkeling van een nieuw type thermische en akoestische isolatie op basis van gerecycleerde materialen uit matrassen (Latexco Solutions)

Ook interessant