Algemeen

Rotterdamse ingenieurs tonen inwoners 'onzichtbare' slimheid

Rotterdammers kunnen nu met eigen ogen zien welke essentiële rol techniek in hun stad speelt. Ingenieursbureau Rotterdam heeft namelijk een digitaal boekje gemaakt met zestien innovaties. Van ieder wordt de winst voor de stad vermeld. “Ons werk is voor het grote publiek vaak onzichtbaar”, zegt directeur Johan Vermeer. “Met dit innovatie- en verdienboekje willen we Rotterdammers laten zien hoe we techniek inzetten om de stad beter te maken én tegelijkertijd geld te besparen.”

Een weg die overvloedige regen zelf opslaat en de lucht zuivert, met verkeersdrempels die energie leveren waarop de straatverlichting brandt. Deze Straat van de Toekomst is een van de zestien voorbeelden in het innovatie- en verdienboek van Ingenieursbureau Rotterdam. Doel van dit project in de wijk Heijplaat is om te laten zien dat de toekomst veel dichterbij is dan vaak wordt gedacht. Ook laat het boekje heel concreet zien hoe kennis geld oplevert, zegt directeur Vermeer.

“Rotterdam staat voor een grote uitdaging. Juist in economisch moeilijke tijden moet iedereen zijn toegevoegde waarde voor de stad bewijzen, ook wij als ingenieur. Met ogenschijnlijk simpele ideeën besparen we miljoenen voor de stad. Soms zit dat in de techniek, maar vaak ook in regelgeving of gewoon door ergens net even anders tegenaan te kijken. Waarom zou je bijvoorbeeld bagger afvoeren als je het vlakbij weer kunt gebruiken. Bij de Rijnhaven kunnen we op die manier veel geld besparen.”

Het boekje staat vol met voorbeelden. Zoals de stadsbruggen van kunststof die veel minder onderhoud vragen, veel langer meegaan en gedurende hun levenscyclus een stuk goedkoper zijn. Maar ook: wegen die niet meer verzakken, nieuwe technieken die de grondkwaliteit verbeteren en daarbij miljoenen besparen, of oude gebouwen die deels handmatig worden gesloopt waardoor er meer materiaal hergebruikt kan worden én langdurig werklozen een baan krijgen.

De verdiensten voor de stad zijn niet louter financieel, benadrukt Vermeer: “Natuurlijk is geld belangrijk, maar de verdienkant is voor ons alles wat een stad een goede, mooie stad maakt. Dan hebben we het dus ook over werkgelegenheid, schonere lucht en minder geluidoverlast, over meer natuur en het gebruiken van afval om schone energie te maken. Dat is waar we aan werken, en dat is wat we met dit boekje aan iedere Rotterdammer willen laten zien.”

Het digitale boekje is te downloaden van www.rotterdam.nl, zoekwoorden ‘innovatie verdienboek’.
Build for Life