Duurzaam Bouwen

Bostoen wint de Eco Award tijdens Batibouw 2012

Bostoen wint de Eco Award tijdens Batibouw 2012
Op vrijdag 2 maart heeft Melchior Wathelet, staatssecretaris voor Leefmilieu, Energie en Mobiliteit, de Eco Award uitgereikt op BATIBOUW. Dit is dé prijs voor de onderneming die op BATIBOUW het meest milieuvriendelijke product voorstelt of de meest opvallende nieuwe ecologische productiemethode hanteert.

Dit jaar gaat de prijs naar Bostoen. Deze bouwfirma heeft in 2009 beslist om enkel nog passiefhuizen te bouwen. Omdat op deze manier het passiefhuisconcept betaalbaar wordt, vindt de jury dat dit bedrijf het verdient om in de kijker te staan. Vooral de grote aandacht die ze schenken aan de kwaliteit van de lucht binnenshuis, met een doordacht ontwerp van ventilatiekanalen en filters, en dit zonder geluidshinder, overtuigde de jury.

De Eco Award beloont elk jaar een bouwbedrijf dat zich inzet voor het leefmilieu. De criteria beperken zich niet alleen tot duurzaamheid, energie- en waterbesparing en de beperking van gevaarlijke stoffen, maar ook de impact op de gezondheid van de mens wordt in rekening gebracht. Het Eco-parcours van Batibouw leidt de bezoekers langs alle aanvaardde kandidaten: een aanrader voor wie op zoek is naar duurzame en milieubewuste oplossingen in huis. Een professionele jury – onder toezicht van het Directoraat-generaal Leefmilieu van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu – kiest de winnaar. De jury bestond dit jaar uit de Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen, de Bouwunie, het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf, en het Passiefhuis Platform.

De twee laureaten zijn Isover en Schüco. Isover wist vooral als bedrijf de jury te overtuigen op het niveau van productinnovatie (met een nieuw type van glaswol), inspanningen op bedrijfsniveau zoals het beperken van energie- en waterverbruik, en inspanningen om de milieuimpact te kwantificeren door middel van een levenscyclusanalyse en met EPD (environmental product declarations, een soort van datasheet met informatie over de milieu-impact van het product van wieg tot graf). Schüco viel op omwille van een nieuwe kijk op de gevel van woningen. Het gaat om aanpasbare gevels met koeling (door veranderende materialen), zonnewering, ventilatie en energiewinning door middel van een folie met geïntegreerde photovoltaïsche cellen.

De eervolle vermelding gaat naar de kandidaat Greensun. Dit bedrijf heeft aan 5 basisscholen in België een mini-installatie zonnepanelen met een aanvullend lespakket aangeboden. Op die manier werkt het bedrijf mee aan de sensibilisatie van jongeren.

Hoewel de Eco Award al sinds 2005 bestaat, blijft het aantal deelnemers stabiel, terwijl de bouwsector permanent bewijst innovatief te zijn. We hopen dat Bostoen en de andere laureaten een inspiratie zullen vormen voor andere bedrijven, en we hopen dat we in de komende jaren steeds meer innovatieve projecten zullen mogen voorstellen in het Eco-parcours.