Binnenafwerking

Howest-studenten winnen OVAM Ecodesign Award

Drie Howest-studenten hebben onlangs zowel de eerste als tweede prijs behaald in de Ovam Ecodesign Award-wedstrijd. Maarten Van Overbeke en Thijs Leroy wonnen met een innovatieve bijenkast de award in de categorie Jaarwerken. Bart raeves behaalde met een duurzame binnendeur de tweede prijs in de categorie Eindwerken.

De Ovam reikt jaarlijks de Ecodesign award uit aan Vlaamse ontwerpers in spe voor verfrissende ideeën en vernieuwende producten waarbij rekening gehouden wordt met het milieu. Studenten ontwerpen een product, geven het project op voor nominatie bij de OVAM en vangen poen met duurzaam groen. Jonge ontwerpers spelen immers een grote rol in de toekomst van ecodesign.

De OVAM waardeert hun prestaties en riep net daarom de Ecodesign Awards in leven. Hiermee beloont OVAM studenten die al tijdens hun opleiding milieuknelpunten bewust in hun ontwerp aanpakken. Bovendien spoort dat initiatief ook de scholen aan om ecodesign als een volwaardig thema op te nemen in het curriculum van de ontwerpopleidingen.

Een recordaantal van 62 studenten Productontwikkeling, Industriële vormgeving, Productdesign, Verpakkingsontwerp en Interieurvormgeving namen dit jaar deel aan de OVAM Ecodesign Studentenaward 2011. Ze bedachten een aantal opmerkelijke ecologische ontwerpen. De uitreiking vond plaats op de Artesis Hogeschool te Antwerpen.

Een bijenkorf en een duurzame binnendeur

In de categorie Jaarwerken ging de eerste prijs naar het ontwerp DAR van Maarten Van Overbeke en Thijs Leroy. Beide studenten volgen de masteropleiding Industrieel Ontwerpen aan Howest (de Hogeschool West-Vlaanderen). Maarten Van Overbeke is afkomstig van Anzegem en Thijs Leroy woont in Ieper.



DAR is een moderne en innovatieve bijenkast die aan de achteruitgang van de bijenpopulatie een halt wil toeroepen. Door de strakke kast willen de jonge ontwerpers meer mensen aanzetten tot het houden van bijen in een meer stedelijke omgeving. In tegenstelling tot een traditionele houten bijenkast, is DAR gebouwd uit zink. Dat heeft als voordeel dat er minder raten op de wand van de bijenkast gevormd worden, wat het onderhoud en het reinigen van de kast vergemakkelijkt voor de imker.

In de categorie Eindwerken kreeg Howest-student Bart Raeves (Wevelgem), master Industrieel Ontwerpen, de tweede prijs met Deco Nature, een duurzame binnendeur (zie foto bovenaan) tussen de binnenruimte en de garage. Die deur voldoet op een duurzame manier aan de principes van een passiefhuis, zoals luchtdichtheid, brandwerendheid en isolatie. De deur bestaat voor het grootste deel uit hout, wat de recyclage vereenvoudigt. Om kromtrekken tegen te gaan, worden de profielen ingenieus in elkaar genesteld.