Architectuur

Campus TIO3, een combinatie van architectuur en textiel

Alles wat maar iets met textiel te maken heeft, vind je in december in Ronse! Als feestelijk accent van de opening van CAMPUS TIO3, een gebouw volledig in het teken van textiel, innovatie, creativiteit en ondernemerschap, gaat de stad Ronse de dialoog aan met textiel. Op vlak van architectuur is de textielgevel, 2000m², een functionele aandachtstrekker! Noteer nu al het weekend van 3 en 4 december! Nog tot 15 januari kan je er de internationaal gerenommeerde tentoonstelling Futurotextiles bezoeken.

CAMPUS TIO3

Op 3 december opent CAMPUS TIO3, een uniek textielcentrum. CAMPUS TIO3 gaat actief op zoek naar het economisch potentieel van de connectie tussen creativiteit, industrieën, onderzoek en onderwijs én wil inspireren door tentoonstellingen, workshops, residenties en evenementen. Het gebouw telt 9 verdiepingen die inhoudelijk allemaal linken aan Textiel, Innovatie, Ondernemerschap, Opleiding en . De textielgevel is alvast een echte Ontmoeting primeur voor België.

Het project

In 2009 kreeg het architectenbureau Abscis Architecten uit Gent de opdracht toegewezen om het voormalig Burgerlijk Ziekenhuis in Ronse te renoveren tot een modern centrum voor ondernemerschap met focus op textiel. Nicolas Lerinckx van Abscis Architecten: “Het ontwerp is gebaseerd op 3 uitgangspunten, namelijk duurzaamheid, behoud van de vormgeving van het gebouw en een link met de inhoudelijke focus op textiel en innovatie.”

Textielgevel

Het gebouw werd gestript tot op de ruwbouw en kreeg een isolerende . Door deze textielgevel, tweede huid in textiel een primeur voor ons land, wordt er niet alleen verwezen naar de nieuwe functie van het gebouw, maar ook ingespeeld op de eisen inzake performante zonnewering en energie-efficiëntie. Dankzij de textielgevel ontstaat er een uitgebalanceerd binnenklimaat, wat zich vertaalt in een lagere koel- en verwarmingslast. Tijdens de zomer wordt de warme lucht langs boven afgevoerd en ververst met koele lucht langs onderen. Tijdens de winter treedt het doek op als isolator. Het totale effect is dat er minder energie nodig zal zijn om te verwarmen of te koelen.

Textiel & architectuur

Voor CAMPUS TIO3 werd de textielgevel op maat ontwikkeld. Zaten hiervoor rond de tafel: Abscis Architecten, ingenieursbureau Ingenium, Tapes&Banners, Veranneman Technical Textiles (groep Sioen Industries). Technisch textiel biedt veel mogelijkheden in architectuur, gaande van creatieve overspanningen tot functionele klimaatregeling.



Opening= Textielweekend & Futurotextiles

In het Textielweekend op 3 en 4 december draait het om 'ontmoeten' en 'inspiratie opdoen'. Dit kan via het stadsparcours, in de deelnemende galerieën of tijdens de workshops en lezingen. CAMPUS TIO3 fungeert als kloppend hart. Eyecatcher van formaat is de openingstentoonstelling, Futurotextiles, die internationale en Belgische interpretaties met het materiaal textiel samenbrengt in een sfeervolle tentoonstelling. Futuristische mode en alledaagsbijzondere producten, het is een combinatie die de bezoekers aan vorige edities (2006 in Lille en 2008 in Kortrijk) wist te bekoren. In samenwerking met Lille3000 en ACTE brengt CAMPUS TIO3 een selectie samen van traditionele en vernieuwende materialen, die je als bezoeker moét (en mag) aanraken. Futurotextiles start op 03/12/2011 maar is nog tot en met 15/01/2012 te bezoeken, met een aangepast programma voor gezinnen en groepen.

Link: www.textielweekend.be