Architectuur

17 jonge Belgische bureaus op Hamburge expo

Op 6 oktober opende in de AIT-gallerie in Hamburg de tentoonstelling Wild Wild West met het werk van 17 'jonge' belgische architecten. Een belangrijk doel van de AIT architectuursalons is om jonge architecten te ondersteunen en te koppelen aan de scène. Daarom startte de gallerie enige tijd geleden een reeks van tentoonstellingen met de titel "Wild Wild ... Jonge architecten uit ... ". De tentoonstelling gaat daarna naar de andere AIT-galleries in Munchen, Keulen en Rotterdam.

AIT geeft het toe: echt goed hebben ze vanuit Duitsland al lang niet meer naar België gekeken. Taalkundig en politiek blijkbaar gescheurd haalde België vooral negatief de krantenkoppen. En ook de Belgische architectuur was lang niet meer in het publieke bewustzijn verankerd. Het discours is elders gevoerd.

Met de nieuwe, zeer jonge Belgische generatie en zeer jonge Belgische architecten is nu een enkele decennialange kloof gedicht. Het feit dat het Vlaamse deel van België plots als een bouwkundig wonderland beschouwt wordt is geen toeval. Het is eerder het resultaat van een ontwikkeling die bijna anderhalfhalf jaar eerder is gestart. De regionalisering van België en de groeiende autonomie van de taalgebieden werd door de Vlamingen bijzonder consistent gebruikt.

Lees verder op Architectura.be