Vastgoed

Internationale beleggers houden interesse in Nederlandse markt

In het eerste halfjaar werd voor € 80 mln respectievelijk € 107 mln aan kantoren verkocht in Rotterdam en Den Haag. In Amsterdam kwam het beleggingsvolume uit op € 200 mln, ongeveer evenveel als dezelfde periode vorig jaar. In Utrecht viel het beleggingsvolume iets terug tot € 67 mln. Dat blijkt uit cijfers van Savills. Volgens de vastgoedadviseur blijven internationale investeerders geïnteresseerd in de Nederlandse markt, met aanvangsrendementen tussen 5,3 en 5,7%.

Jeroen Jansen, hoofd Research bij Savills Nederland: 'Met name de Haagse kantorenmarkt laat veelbelovende cijfers zien. Het beleggingsvolume is gestegen met 9% en de vraag naar kantoorruimte ging met 34% omhoog. We verwachten dat de vraag op de gehele Nederlandse markt het tweede halfjaar stabiel zal blijven, maar het grote aanbod van kantoorruimte blijft een uitdaging vormen.'

Het aanbod in Amsterdam steeg naar 1,25 mln m2 en de leegstand kwam hier uit op 17,6%. Van het aanbod in de hoofdstad bevindt 45% zich in Zuidoost en de westelijke delen. Het aanbod op de Zuidas is nu 11,3%. De leegstand in Utrecht, Rotterdam en Den Haag komt uit op respectievelijk 15,9%, 15% en 12,2%.
De huren op de primaire kantoorlocaties blijven volgens Savills redelijk stabiel. De tophuur op Zuidas bedraagt € 340 per m2 per jaar. In de overige drie steden ligt die rond € 200 per m2.

Het verschil tussen primaire en secundaire kantoorlocaties wordt groter, aldus Savills. In Rotterdam was de 'yield gap' 100 basispunten, in Utrecht 130 basispunten, in Amsterdam 150 basispunten en in 170 basispunten.