Vastgoed

Woningnood studenten groeit snel

De woningnood onder studenten wordt steeds groter. In Utrecht, waar het aantal studenten al jaren achtereen snel stijgt, is de gemiddelde wachttijd opgelopen tot 21 maanden. Vier jaar geleden was dat nog 12 maanden.

De koepel van studentenhuisvesters Kences heeft inmiddels alarm geslagen. De wachttijd voor de binnenstad van Amsterdam is gemiddeld 3 jaar, voor Delft 20 maanden en voor Leiden 18 maanden. Het eind van de problemen is volgens Kences-directeur Vincent Buitenhuis nog niet in zicht. `Het ministerie van Onderwijs voorspelt dat het aantal studenten tussen 2010 en 2015 met 107.000 zal groeien. De helft van de hbo-studenten en driekwart van de universitaire studenten gaat op kamers. Een eenvoudig rekensommetje leert dat er in 2015 65.000 extra studentenwoningen nodig zijn. Dat gaan we niet redden, weten we nu al.`

De Utrechtse Stichting Studenten Huisvesting (SSH) hanteert zogeheten campuscontracten om de doorstroom te bevorderen. Wie niet meer studeert, moet uiterlijk na een jaar zijn kamer opzeggen. Deze maatregel helpt volgens Buitenhuis wel om de wachtlijsten te bekorten, maar is lang niet voldoende om te voorkomen dat straks nog meer studenten vergeefs naar een kamer zoeken.

Gebaseerd op: nrc.next