Architectuur

Wie mag het nieuwe Antwerpse provinciehuis ontwerpen?

De 5 ontwerpbureaus die in aanmerking komen om het nieuwe Antwerpse provinciehuis te ontwerpen, brachten vorige week een bezoek aan het provinciehuis voor een eerste briefing. Naast bureaus uit Brussel en Antwerpen maken ook ontwerpers uit New York en Barcelona een kans om deze opdracht in de wacht te slepen. De definitieve beslissing valt in het najaar van 2011.

De provincie lanceerde via de Vlaams Bouwmeester een nieuwe Open Oproep voor de ontwerpopdracht voor de bouw van het nieuwe provinciehuis. Uit de 80 inzendingen stelde de Vlaams Bouwmeester een shortlist van 10 geschikte kandidaten aan de provincie voor. Aan de hand van selectiecriteria en portfolio's maakte het provinciebestuur in samenspraak met de Vlaamse Bouwmeester hieruit een selectie van 5 ontwerpers:

- Xaveer De Geyter Architectenbureau uit Brussel - www.xdga.be
- Awg architecten uit Antwerpen - www.awg.be
- Solid Objectives - Idenburg Liu uit Brooklyn, New York, VS - www.so-il.org
- T.O.P.office / 1:1 Architecture / Arup uit Berchem - www.topoffice.to
- Miralles Tagliabue EMBT uit Barcelona, Spanje - www.mirallestagliabue.com

Tijdens het bezoek van vorige week kregen de ontwerpbureaus een eerste briefing, waardoor ze nu van start kunnen gaan met de opmaak van hun ontwerpsvoorstellen. In het najaar van 2011 zal een jury de projectvoorstellen van deze 5 ontwerpers beoordelen.