Nieuwbouw

De Zaat: gestapeld wonen langs het water in Temse

Binnen het kader van het woonproject De Zaat waarbij de Boelwerf langsheen de Schelde in Temse wordt omgetoverd tot een aangename woonbuurt ontwierp Bontinck Architecten een compacte woontoren waarmee ze het weidse uitzicht op de groene omgeving maximaal willen uitbuiten door een stapeling van erg gevarieerde appartementen met grote terrassen en veel ramen.

Situering

Langsheen de benedenloop van de Schelde te Temse bevindt zich een rijk variërend natuurgebied dat door haar unieke en rustige ligging uitermate geschikt is om er projecten voor kwaliteitsvol wonen te realiseren. Zo werd hier op de site van de oude boelwerf het nieuwbouwproject “De Zaat” ontwikkeld dat plaats biedt aan zo’n 42 appartementen en een ondergrondse parking. Het Gentse Bontinck Architecture and Engineering stond hierbij in voor het ontwerp en de realisatie van het nieuwe project.

Uitgangsconcept

Bij het ontwerp vertrokken de architecten vooreerst van de betrachting om het weids uitzicht op de Schelde en haar omgeving zo optimaal mogelijk te benutten en integreren in de appartementen: het uitzicht moest voor alle projecten op de site bereikbaar en beschikbaar zijn. Deze interactie met de omgeving werd meteen het basisuitgangspunt voor het verkavelingplan van deze oever.

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be