Bedrijven Login | Adverteren | Nieuwsbrief | Contact |  Volg ons: twitter facebook

Extra lange winter kost bouw 10 miljoen euro per dag  

Extra lange winter kost bouw 10 miljoen euro per dag
Het slechte winterweer duurt nu ongeveer tien dagen langer dan normaal kan worden verwacht. Dit betekent voor de bouwbedrijven extra kosten die ze niet konden voorzien en die ze ook niet kunnen recupereren. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) heeft berekend dat elke dag extra winterweer de ganse Belgische bouwsector nu ongeveer tien miljoen euro extra kost. Voor grotere bouwbedrijven lopen de extra kosten op tot meer dan 50.000 euro per dag. Deze extra kosten tasten onvermijdelijk de marges van de bouwbedrijven aan die omwille van de huidige crisis al zwaar onder druk staan.

Het aantal dagen dat de bouw stil ligt omwille van het slechte weer, loopt steeds meer op. In de meeste streken duurt het winterverlet nu al meer dan 30 dagen. Tijdens gewone winters neemt het winterverlet slechts 15 à 20 dagen in beslag. Op zo’n oponthoud hadden de aannemers zich voorbereid maar niet op de uitzonderlijk lange duur van onwerkbaar weer tijdens deze winterperiode.

Terwijl sneeuw en vorst langer aanhouden dan verwacht, lopen de vaste kosten van een bouwbedrijf voort. Tot deze vaste kosten behoren onder meer de afschrijvingen, de intrestlasten en de loonlast voor de bedienden. Voor projectleiders bijvoorbeeld bestaat er geen systeem van tijdelijke werkloosheid omwille van vorst en sneeuw, zoals dat voor bouwarbeiders bestaat. Ook de kosten voor de bronbemalingen op de bouwplaats en voor de huur van materieel (onder meer van torenkranen en stellingen) lopen voort terwijl de bouwplaats stil ligt. Uit de informatie die de VCB bij enkele grotere bouwbedrijven heeft ingewonnen, lopen de onvoorzienbare extra kosten nu op tot meer dan 50.000 euro per dag.

Daarbij houdt de VCB dan nog geen rekening met de extra kosten voor de noodzakelijke reorganisatie van de bouwplaats en voor het maken van nieuwe afspraken met onderaannemers, noch met de schade die nu op de bouwplaatsen is ontstaan ten gevolge van de uitzonderlijk lage temperaturen van deze winter. De huidige winter is niet alleen uitzonderlijk lang. Tegelijk liggen de temperaturen gemiddeld merkelijk lager dan tijdens vorige winters. Bij de extra kosten hield de VCB evenmin rekening met de boetes die de bedrijven kunnen oplopen doordat ze omwille van de onverwacht lange winter niet tijdig de vastgelegde opleveringsdatum zullen halen. Dit laatste is vooral een probleem als de uitvoeringstermijn in kalenderdagen en niet in werkdagen wordt uitgedrukt.

De extra kosten van 50.000 euro per dag kunnen de bouwbedrijven niet recupereren door bijvoorbeeld na het weerverlet sneller te gaan werken want om sneller te kunnen werken zal het bedrijf extra materieel moeten inhuren en duurdere overuren moeten betalen. Daardoor betekenen tien extra weerverletdagen bovenop het normale aantal voor de bouw puur verlies. Daarmee worden de winstmarges van de bouwbedrijven die door de crisis sowieso al onder druk staan, substantieel aangetast. Het is in ieder geval overduidelijk dat de huidige extreme winter voor de bouwbedrijven geen cadeau is.
Verstuur dit artikel naar een vriend of collega
16 februari 2010
Nieuwsarchief:   

Meer nieuwsberichten

B&W Nieuwsarchief van   

 

Gerelateerde artikelenHet weer voor de komende dagenDe Bouw & Wonen evenementen kalender
Mijn Huis Mijn Architect
De Vlaamse Renovatiedag
Dossier Batibouw 2017
Tip uit de bedrijvengids:
ZOEKeenARCHITECT.be
Reeds 3699 referenties in woord en beeld.
Bouw & Wonen Partners: Rob deurbeslag Recticel Wienerberger
© 2002 - 2017 Shift Networks bvba