Algemeen

Bouwwerven al enkele weken stil door slecht weer

Het mag dan al wat minder koud zijn, het vriest nog steeds, zeker ’s nachts, en daardoor liggen heel wat bouwwerven al enkele weken stil. Het zijn vooral ruwbouwwerken, wegenwerken en grondwerken die nu niet kunnen gebeuren. Werken in een winddichte ruwbouw, afwerking, schilderwerken, plaatsen van de verwarming, ... lopen gewoon door.

De bouwbedrijven houden elke winter rekening met onderbrekingen omwille van het slechte weer, maar het is dit jaar een erg strenge winter wat toch alweer enkele jaren geleden was, aldus Hilde Masschelein, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf. Wanneer we bijvoorbeeld de door het Fonds voor Bestaanszekerheid van de Werklieden uit het Bouwbedrijf (FBZ) erkende vorstperiodes van de jongste jaren vergelijken, wordt dit snel duidelijk. Voor de doorsnee Vlaamse regio “Antwerpen-Mechelen-St.Niklaas” erkende het FBZ vorige winter (2008-2009) 27 dagen van vorst en blijvende sneeuw. Voor de winter van 2007-2008 waren dat er 25, voor die van 2006-2007 slechts 4 en voor die van 2005-2006 52. Deze winter zitten we al aan meer dan 20 dagen.

Bouwbedrijven die contracten hebben lopen met uitvoeringstermijnen uitgedrukt in werkdagen kunnen dit beter opvangen dan zij die contracten hebben met een uitvoeringstermijn uitgedrukt in kalenderdagen. De betrokken bouwbedrijven doen uiteraard sowieso verlies omdat hun algemene kosten blijven doorlopen.

Op jaarbasis gezien zijn regen en wind vaker spelbrekers dan vorst en sneeuw. De combinatie van beiden met de kerstvakantie maakt dat we nu al een aantal weken weinig of geen activiteit zien op veel bouwwerven. Zo hebben heel wat bouwbedrijven de jongste acht weken maar één week kunnen werken. Eerst hadden we twee weken regen en wind, dan kon er gedurende één week gewerkt worden, vervolgens hadden we een week vorst, twee weken vakantie en nu al weer twee weken vorst en sneeuw. Dit heeft voor de bedrijven uiteraard consequenties aangezien ze niet kunnen factureren (de werken zijn immers opgeschort en de arbeiders blijven thuis) en hun vaste kosten en bv. de lonen van de bedienden (die voorlopig trouwens nog genoeg om handen hebben) blijven doorlopen. Dit heeft een negatieve weerslag op hun liquiditeit. Deze situatie houdt dus best niet te lang meer aan. Ook de opdrachtgevers zijn uiteraard niet zo gelukkig met de vertraging van hun bouwproject.

Weerverlet

Door het vriesweer kunnen bouwbedrijven weerverlet inroepen. Weerverlet kan in de bouwsector worden ingeroepen bij vrieskou, maar ook bij te warme temperaturen, te veel regen of te veel wind. Het is de aannemer zelf die mag beslissen of er al dan niet gewerkt kan worden. Maar sommige buitenwerken, zoals metsel- of grondwerken, kunnen bij vrieskou hoe dan ook niet doorgaan. “Te koud om te werken” slaat niet alleen op de mensen (zelfstandigen en werknemers/arbeiders) maar ook op de materialen. Bepaalde werken kunnen niet uitgevoerd worden omdat het te koud is voor de materialen die nodig zijn. Wanneer het volledig onmogelijk is om het werk uit te voeren, roept de bouwwerkgever voor zijn arbeiders tijdelijke werkloosheid wegens “slecht weer” in (in dit geval wegens sneeuw of vriesweer). Deze arbeiders krijgen dan een werkloosheidsvergoeding.

Sommige bouwbedrijven maken van deze periode gebruik om hun arbeiders een winteropleiding te laten volgen of andere werkzaamheden uit te voeren zoals het onderoud van machines. Dit zijn goede maar uiteraard ook maar tijdelijke oplossingen.

Voor wie wel nog aan het werk is, voorziet de wet dat de werkgever warme dranken ter beschikking stelt. Er moet aangepaste werkkledij zijn en werknemers die buiten werken, moeten zich bij tussenpozen kunnen gaan verwarmen in een lokaal. Deze regels gelden vanaf een temperatuur van +5 graden.

Beterschap?

Enkel wanneer het - ook ’s nachts! - niet meer vriest (of ’s nachts maar een klein beetje) kunnen de bouwwerken terug van start gaan. Voorlopig is daarvan nog geen sprake.

Ook interessant


Build for Life