Gereedschap

Registratie van gestolen bouwmaterieel

Elk jaar verdwijnt er voor 50 miljoen euro aan materieel van Belgische bouwplaatsen. Het gaat over klein gereedschap zoals boormachines en kruiwagens, maar ook over graafmachines, bulldozers en kranen. De diefstallen gebeuren 's nachts of in het weekend als de bouwplaatsen verlaten zijn. Amper tien procent daarvan kan worden opgespoord en daarvan komt dan weer slechts de helft terug bij de eigenaar.

De diefstal van een kostbare machine is een zware dobber voor een bouwbedrijf, zowel voor de werkplanning als financieel. De meeste aannemers nemen dan ook speciale anti-diefstal-maatregelen. Dat gaat van "alles meenemen", over het plaatsen van een betere verlichting en afrastering van de bouwplaats, het veelvuldig gebruik van sloten en klemmen, hondenbewaking of politiebewaking, tot het plaatsen van alarmsystemen en speciale opsporingssystemen (via GPS) voor grote machines en het beter markeren en inventariseren van het machinepark.

Dit laatste is erg belangrijk bij een diefstal want laat toe dat gestolen machines die teruggevonden worden ook hun weg naar de rechtmatige eigenaar terugvinden.

Een ander belangrijk, nieuw instrument hiertoe is de "Register Stolen Machinery" van ECED (European Confederation of Equipment Distributors, www.eced-association.org), ontwikkeld door het Belgische SIGMA (de federatie die de Invoerders of Algemeen Vertegenwoordigers gespecialiseerd in materieel voor burgerlijke bouwkunde, bouw en goederenbehandeling groepeert), en haar Duitse, Nederlandse en Engelse zusterfederaties BBI, BMWT en CPA. Het "Register Stolen Machinery" laat toe om via internet gestolen machines (zoals generatoren, compressoren, bulldozers, graafmachines, kranen en heftrucks) te registreren en te zoeken. Dit zoeken kan op merk, chassis- en/of motornummer. Gevonden materieel kan op deze manier sneller terugbezorgd worden. De database is beschikbaar via www.eced-register.nl/sigma/public of via de SIGMA-website www.federauto/sigma.

Bouwunie ondersteunt dit nieuwe initiatief voluit en maakt het bekend bij de Vlaamse bouwbedrijven. Het vormt een eerste stap in het registreren en recupereren van gestolen machines. Verdere noodzakelijke stappen zijn het grensoverschrijdend laten werken van de verschillende politiediensten en het creëren van een Europees juridisch kader waardoor gevonden machines ook effectief terug bij de rechtmatige eigenaar belanden.