Verwarming & Sanitair

Doorbraak in vloerverwarming voor renovatieprojecten

Doorbraak in vloerverwarming voor renovatieprojecten
http://www.bouwenwonen.net/foto/news/150724-2.jpg
Het Belgische OPAL-Systems zorgt met zijn innovatief vloerverwarmingsysteem voor een doorbraak in de renovatiewereld. Dit lage temperatuursysteem is immers geschikt voor nieuwbouw- én voor renovatieprojecten, laat zich gemakkelijk plaatsen en is zeer gebruiksvriendelijk. Voortaan is het dus ook voor renovatie mogelijk om te werken zonder zichtbare en energieverslindende radiatoren, maar met een reactieve vloerverwarming die een optimaal warmtecomfort biedt.

Sinds 2007 werkte OPAL-Systems, in samenwerking met de universiteit van Luik, aan dit reactieve vloerverwarmingssysteem dat op de Europese markt zijn gelijke niet kent. Met 35.000m² intussen geïnstalleerde en beproefde vloerverwarming in referentieprojecten bewees Opal-Systems het gelijk van zijn baanbrekende technologie.

Dankzij het lage gewicht en de geringe opbouwhoogte (+/-20 mm) is het vloerverwarmingssysteem van OPAL-Systems uiterst geschikt voor renovatieprojecten.

Flexibel, comfortabel en esthetisch

De innovatieve vloerverwarming van OPAL-Systems verenigt functionaliteit, hoog rendement en esthetiek in 1 oplossing. Dankzij de gelijkvormige verdeling van de warmte verzekert het systeem op elk moment een aangename vloertemperatuur. Het systeem is individueel regelbaar per ruimte. Hierdoor kan men de vloerverwarming uitzetten wanneer men buitenhuis is of in specifieke niet vaak gebruikte ruimtes, zoals een logeerkamer.

OPAL-systeem Plaatsing op chape

Met zijn snelle reactietijd is deze gepatenteerde vloer­­verwarming zeer energiebesparend zonder in te boeten aan comfort. Het systeem schakelt snel en automatisch uit zodra een andere warmtebron zoals een houtkachel of een oven een temperatuurstijging veroorzaakt, en kan nadien opnieuw eenvoudig aangezet worden. Dankzij deze aangepaste en flexibele werking wordt met de vloerverwarming van OPAL-Systems een besparing van 15 tot 35 % gerealiseerd (in vergelijking met een continu-werking van traditionele vloerverwarming), terwijl het thermisch comfort verbetert. Tegenover het gebruik van radiatoren wordt ongeveer 30% besparing gerealiseerd.

Verder creëert de afwezigheid van radiatoren en leidingen extra ruimte en mogelijkheden voor interieurinrichting. Voor de eindafwerking leent het Opal-Systems vloerverwarmingssysteem zich perfect tot het vlot plaatsen en bevestigen van zowel vloertegels, parket, gietvloeren, etc.

Zonder chape of dekvloer

Een belangrijk voordeel van het OPAL-systeem is het direct contact tussen de leidingen en de vloerbekleding. Hierdoor verwarmt de vloer en de ruimte veel sneller en verhoogt de energie-efficiëntie aanzienlijk. De leidingen worden ingewerkt met aluminium geleiders in omega vorm in geprefabriceerde MDF-panelen. Over de MDF-panelen en de buizen wordt een aluminium rooster uitgerold. Dit rooster zorgt voor een perfecte, gelijkmatige verdeling van de warmte over de volledige vloeroppervlakte. De vloerbekleding wordt rechtstreeks op dit rooster aangebracht en de tegel- of parketlijm zorgt vervolgens voor een extra bewapening van het geheel.

Bekroond voor energiezuinigheid en duurzaamheid

De beperkte afstand tussen de leidingen en het vloeroppervlak zorgt ervoor dat de thermische weerstand tussen de leidingen en het vloeroppervlak zeer laag is, evenals de thermische inertie van de warmtebron. Hierdoor wordt de aanvoertemperatuur zo laag mogelijk gehouden. Dit verhoogt het thermisch comfort en verbetert het globaal rendement van het verwarmingssysteem.

Het innovatieve systeem van OPAL-Systems ontving de Belgische Energie-en Milieuprijs in de categorie Business Class Product Innovation. Deze prijs beloont innovaties die een duidelijke verbetering van de kwaliteit van leven, een positieve impact op het milieu, en een verbetering van de welvaart van onze maatschappij tonen. Om het duurzaamheidsaspect ook door te trekken naar de materialen wordt enkel met PEFC en FSC gecertificeerd hout uit duurzaam beheerde bossen gewerkt voor de MDF panelen.

Bis 2015: Hal 1, stand 1055

Ook interessant