Algemeen

Voegen uithakken in een korte broek

Zelden zal de druk op een uitvinder zo groot zijn geweest als bij M. Stoutjesdijk. Hij moest op korte termijn een afdoende oplossing zien te vinden voor het stofprobleem waar hij als zelfstandige voeger al jaren mee had weten te leven.

“In Den Haag legden de politie en de milieudienst drie jaar geleden een renovatieproject van mij stil omdat ze vonden dat er bij het uithakken van de voegen veel te veel stof vrijkwam”, zegt Stoutjesdijk, die met een simpel “met Mario” de telefoon opneemt. “Alleen als ik binnen twee weken een afdoende oplossing had voor dat fijne stof, zou ik verder mogen met mijn bedrijf. Ik heb toen in één nacht voor mijn pneumatische beitelhamer een afzuigsysteem in elkaar geknutseld, met een stuk pvc-pijp en een stofzuigertje. Het geheel was wat onhandig in gebruik, maar tijdens het uithakken was bijna geen stof meer te zien. Ik heb mijn vinding daarna gedemonstreerd aan de milieupolitie en de arbeidsinspectie, en die mannen waren laaiend enthousiast. Ze raadden me aan er octrooi op aan te vragen en ik kon zonder problemen herstarten met mijn bedrijf.” Stoutjesdijks eerste octrooiaanvrage werd afgewezen, maar met hulp van TNO en innovatiebureau Synthens haalde een verbeterde versie van zijn vinding de (voorlopige) eindstreep.

Productietoename
Octrooi NL C 1017599 behelst een afzuigsysteem voor pneumatische of elektrische beitel- of bikhamers. Bij het gebruik van dit soort gereedschap ontstaan grote stofwolken, die niet alleen het zicht op het werk verminderen, maar ook een risico vormen voor de gezondheid. Denk maar aan fijn kwartsstof en eventueel zelfs aan asbestvezels. Na het bikken moet alles ook nog eens opgeruimd en ontstoft worden, wat volgens de uitvinder samen met het opbouwen van een stofafscherming een kwart van de werktijd opslokt. Omgerekend leidt stofvrij werken dan tot een productietoename van ruim 30 procent.
In essentie gaat de vinding om een hol rubberen opzetstuk dat luchtdicht past op het vrije uiteinde van de gebruikelijke beitels. Bij het uitbikken drukt de zuigmond tegen het metselwerk. Het opzetstuk heeft verder een zijwaartsgerichte afvoeropening die via een dikke, flexibele buis is aangesloten op een industriële stofzuiger.
Stoutjesdijk gebruikt zijn vinding nu al drie jaar en is erg tevreden: “Ik heb geen stofbril of mondmasker meer nodig en zomers sta ik gewoon met mijn blote bast in een korte broek te werken. Wel met oorbeschermers natuurlijk.” Binnen enkele weken komt zijn afzuigsysteem onder de intrigerende naam 'Asset Nibor' op de markt. De uitvinder: “Het is een combinatie van de namen van mijn dochters Tessa en Robin, achterstevoren gespeld.” Begin vorig jaar behaalde Stoutjesdijk twee innovatieprijzen onder zijn oude bedrijfsnaam Wesley's Voegwerken, vernoemd naar zijn zoon.
Build for Life