Algemeen

Hoekwaterpas zet kolom rechtop

Het aansprekendste voorbeeld is wellicht het rechtop zetten van een kaars. Als deze vanaf een zijde loodrecht lijkt te staan, kan hij een kwart slag gedraaid geheel uit het lood hangen.
De nieuwe hoekwaterpas heeft de vorm van een hoekprofiel. De allerkleinste heeft vier libellen, de andere modellen hebben er zes. De middelste twee liggen in de lengterichting van de waterpas in elke kant van het hoekprofiel. De overige liggen haaks aan de uiteinden van de waterpas. Zo kan een object niet alleen horizontaal, maar ook verticaal worden gemonteerd.
Er zijn diverse typen leverbaar, onder meer ook met magneten. Een speciale uitvoering is die, waarvan de libellen met een draaibare ring van nul tot negentig graden verstelbaar zijn. Daarmee kunnen hellingshoeken nauwkeurig worden bepaald.
Riwa TEC, in Nederland vertegenwoordigd door Abro Agenturen in Rotterdam (www.abro.nl), levert de waterpassen afhankelijk van het type in lengten van 30 tot 200 centimeter. De prijzen zijn van 20 tot 50 euro exclusief btw.
Build for Life