Algemeen

Trimble lanceert nu ook GPS voor graafmachines

Trimble, leverancier van global positioning system-technieken (GPS), heeft een nieuwe versie gelanceerd van SiteVision, die nu ook geschikt is voor graafmachines.

SitVision werd in 1999 gelanceerd, aanvankelijk alleen voor bulldozers en motorgraders. Dat leidde al tot een stijging van de productiviteit van 30 procent. Voor gebruik van de nieuwe versie in graafmachines moet deze wel zijn uitgerust met 3D-apparatuur in de cabine.
Lineaire codering met hoge snelheid levert data, die wordt gebruikt om de positie van arm, steel en bak te bepalen. Met de functie profielaanzicht kan de gebruiker een lengtedoorsnede van het ontwerp bekijken. Dat is vooral nuttig als de bak zich uit het zicht bevindt. In de plattegrondweergave kan de machinist de positie van de machine ten opzichte van de digitale werktekening bepalen.
Met behulp van lichtbalken voor links/rechts en voor/achter bij het uitvoeren van lijnenwerk kan de machinist een lijn op de plattegrond selecteren, die hij wil volgen. Ongeacht de richting van de machine wordt de positie van de bak ten opzichte van de lijn weergegeven. Het uitzetten van piketten is daardoor praktisch niet meer nodig.
De SiteVision GPS voor graafmachines, die is gepresenteerd op de bouwmaterieelbeurs Conexpo in Las Vegas in maart van dit jaar, is vanaf heden bij de dealer verkrijgbaar.
Build for Life