Verwarming & Sanitair

Warme vloer voor badkamer

Vloerverwarming biedt in de visie van Visser meer comfort. Vloertegels bestaan uit keramisch materiaal; dat geeft aantrekkelijker stralingswarmte dan convectiewarmte van radiatoren, zeker in een badkamer. De meerkosten vallen veelal laag uit, omdat nieuwbouw of renovatie vaak in een nieuwe vloer voorziet. Soms bestaat de vloerverwarming uit een extra ring van de CV-installatie een extra ring gelegd in de vloer. Deze oplossing functioneert ook, maar het verwarmen van de badkamer doet een beroep op de hele installatie die dan ook in voor- en najaar brandt. Elektra verwarmt alleen plaatselijk, tegen wat hogere kosten. Op de thermostaat na kent het systeem geen onderdelen die het kunnen begeven.

Visser levert een systeem uit weerstandkabel in tien vermogens van 300 tot 3000 watt voor de vloerverwarming. Die ligt gelust en ingestort in zandcement. De kabel komt ook op een zelfklevende mat uit glasfiber die tevens dient als wapening voor de vloer. De lusafstand is zodanig dat de tegels die er direct boven liggen egaal worden verwarmd.

De kabel levert 160 watt per vierkante meter en is geschikt voor de kleinere ruimte. Een metalen mantel rond de verwarmingskabel beschermt de aders en aardt de installatie. Bij uiteenlopende lengtes meet de mat een breedte van 50 centimeter. De kabel is geconfectioneerd aan de onderkant van de mat; de zelfklevende laag fixeert de mat aan de ondergrond, zodat die niet verschuift. De installateur werkt het geheel vaak direct met egaliseermiddel af.

De ‘badkamerkabel’ wordt niet los geleverd. Visser biedt de uitvoeringen voor grotere ruimten wel los en in uiteenlopende vermogens aan. Deze kabels vergen voor een egale vloerverwarming een afdekking uit 3 centimeter zandcement.

Dezelfde kabels zitten op projectmatten tot maximaal 20 vierkante meter voor onder meer woonkamers. Die leveren een vermogen van 100 watt per vierkante meter. Beveiligd met een zekering van 16 ampère kan 36 vierkante meter vloer van verwarming worden voorzien.

De verwarming ligt doorgaans zo’n 30 tot 40 centimeter uit de wand. Dat scheelt pakweg 16 procent op het oppervlak.

De projectmatten komen standaard in zeven afmetingen en zijn bij renovatieprojecten op de bestaande vloer te verlijmen.

De kabel kan ook in kunststof strips worden gevat of in gegalvaniseerde aluminium strips. Een andere methode voorziet in 9 millimeter dik isolatiemateriaal met een 3 millimeter dikke aluminium strijklaag waarop de kabel met aluminiumtape wordt vastgezet. De isolatie houdt ook geluid tegen zodat het systeem ook in de gestapelde bouw is te gebruiken.

Wanneer 70 procent van de brutovloeroppervlakte netto voor de verwarming kan worden benut geeft een systeem in Vissers’ berekening voldoende warmte af om als hoofdverwarming te kunnen dienen. Of de meterkast moet worden aangepast, hangt af van het te verwarmen oppervlak. In de meterkast zit voldoende ‘rek’ om de verwarming van de badkamer op te vangen.

Een ‘gewone’ woonkamer van 40 vierkante meter kan via één groep, afgezekerd tot 16 ampère worden bijverwarmd. Visser noemt dat interessant voor Vinex-locaties waar geen gasleiding meer is. De bijbehorende thermostaten hebben een vloersensor. De gebruiker kan zo de vloerverwarming als hoofdverwarming gebruiken of als bijverwarming in combinatie met de CV.