Algemeen

Vaste nokken vervangen massageborstels

Een douchekop die het lichaam niet alleen schoonspoelt, maar ook masseert, kan een extra dimensie toevoegen aan de dagelijkse douchebeurt.

De in Duitsland woonachtige H. Dusar ontwierp voor het Zwitserse bedrijf Saniku een douchekop met een volgens de octrooiaanvrage betere massagewerking dan bestaande “douche-inrichtingen met een, een massage-inrichting omvattende, handdouchekop”. De uitvinder verwijst daarbij met name naar octrooi DE-C2-43.00.322.

Als eerste nieuwigheid heeft de nieuwe kunststof handdouchekop twee sproeiopeningen voor pulsgewijs uittredende waterstralen, elk omringd door massagenokken. In tegenstelling tot borstels geven deze vaste nokken niet of nauwelijks mee bij het strijken over het lichaam. Het is de bedoeling dat de nokken rond de eerste sproeiopening de huid spannen tijdens de watermassage. Als daarna de nokken rond de tweede sproeiopening langskomen, spannen zij op hun beurt ook de huid, waarna andermaal een bewerking met waterstralen plaatsvindt. De nokken kunnen als één geheel met de douchekop zijn uitgevoerd, maar ze kunnen in het productieproces ook achteraf worden aangebracht, desgewenst uitgevoerd in een wat soepeler materiaal. De nokken kunnen gelijkvormig zijn of in vorm variëren, even lang zijn of verschillen in hoogte.

Aan de achterzijde heeft de nieuwe douchekop “een handvat in de vorm van een van de behuizing afstaande, en aan zijn uiteinde een knopdragende stift”. Het is de bedoeling de douchekop vast te houden als een groot stuk zeep, waarbij de stift voor een beter houvast tussen twee vingers glijdt, “zodat via het opliggende handoppervlak een overeenkomstige druk op de handdouchekop kan worden uitgeoefend en zodat deze doelgericht over het te masseren lichaamsdeel kan worden geleid”.

De massagekop zou na gebruik net als traditionele handdouchekoppen via de waterslangaansluiting aan een gewone wandhouder zijn op te hangen. Maar de stift past ook mooi in de opnameopening van een speciaal ontworpen handdouchekopwandhouder, waarvan overigens in de octrooiaanvrage verder geen tekening is opgenomen.

Opmerkelijk detail is de veronderstelling van de uitvinder dat er personen kunnen zijn die naast deze massagedouchkop ook een gewone handdouchekop zouden willen gebruiken. Die tweede douchekop zou gebruiksklaar aangesloten moeten zijn op een eigen watertoevoerleiding. De douchekoppen zouden volgens de octrooitekst “gelijktijdig gereed voor gebruik zijn, indien de beide watertoevoerleidingen aan een, een omschakelrichting omvattende, plaatsvast aangebrachte meerwegklep aansluitbaar zijn”.
Build for Life