Algemeen

Kunststof verspreidt in elke vorm efficiënt licht

Bridgestone Corporation ontwikkelde onder de noemer ‘optical waveguide tube’ een transparant materiaal met een groot lichtbrekend vermogen voor het verspreiden van licht. Dat is verwerkt in een flexibele en transparante elastomeer. Die kan in nagenoeg elke vorm worden gebracht zoals in die van vezels en platen. Omdat alle gebruikte materialen transparant zijn, wordt geen licht geabsorbeerd en bieden ze een aanmerkelijk lichtrendement.

Steeds meer mogelijkheden krijgen ontwerpers om licht te verspreiden. Vooral de kunststof lichtvezel vindt veel toepassing, niet in de laatste plaats omdat die weinig energie verbruikt, de kwaliteit van het licht niet vermindert en geen dure en gecompliceerde randapparatuur vergt. Om bijvoorbeeld een looppad te verlichten, moet de gebruiker een of meer vezels in de vorm van een lint brengen. Krassen geven het lint een reflecterend oppervlak, waardoor het licht naar buiten kan treden. De krassen maken het lint niet over het hele oppervlak in dezelfde mate reflecterend, zodat het licht niet gelijkmatig uittreedt. De methode vergt tevens een vezel met een grotere diameter die de flexibiliteit van het lint beperkt.

Bridgestone vulde een transparante buis met één afgesloten einde met een monomeer. Dat materiaal wordt gelijkmatig onder druk gebracht, waardoor het polymeriseert zonder dat er luchtbellen ontstaan die de verspreiding van het licht verstoren. Het nieuw gevormde polymeer breekt het licht beter dan het materiaal van de buis, zodat het licht zich gemakkelijk verspreidt.

De gevulde lichtbuizen zijn momenteel tot een lengte van 100 meter aan te maken. Wanneer het polymeer met een fosfaat wordt gemengd, blijft het hoge lichtrendement ook in warme en vochtige omgevingen behouden. Zonder die toevoegingen wordt het licht troebel en neemt de lichtuittreding fors af.
Build for Life