Algemeen

Schakelaar doet draadloos lamp aan

De schakelaars van EnOcean knippen een lamp aan zonder dat er tussen de lamp en de schakelaar een kabel zit. Het schakelen gebeurt langs elektromagnetische weg.

De schakelaar wekt uit de beweging van de knop de energie voor het signaal op. De ingenieurs van het bedrijf uit het Duitse München gebruiken daarvoor een piëzokristal. Het bijbehorende mechaniek zorgt ervoor dat het kristal een precies geregelde hoeveelheid energie afgeeft.

De energie passeert een processor die er een digitaal signaal van maakt. Een hoogfrequente zender stuurt het commando naar de lamp. In gebouwen beloopt het zendbereik zo’n 30 meter; in de open lucht ruim 300 meter.

EnOcean denkt het systeem eind dit jaar op de markt te kunnen brengen. Ergens in 2005 wil het bedrijf elektronische toebehoren voor de auto-industrie presenteren die hun energie uit de beweging van de autobanden halen.

De techniek is inmiddels al zover gevorderd dat sensoren die de bandenspanning controleren energie uit de vervorming van een rollende band halen. EnOcean denkt dat de piëzotechniek overal kan worden toegepast waar zich trillingen voordoen. Het systeem spaart aanmerkelijk bekabeling en daarmee gewicht.
Build for Life