Algemeen

Mobiele zuivering ideaal voor gevelreiniger

Gevelreiniging kan het milieu schaden. Steeds meer gemeenten keren dat tij met strenge regels. Als gevolg daarvan moeten gevelreinigers vooraf melding maken van hun werkzaamheden en voorkomen dat het gebruikte water ongezuiverd in het riool stroomt.

Total Water Care biedt een mobiele zuiveringsinstallatie aan met een capaciteit van circa 1000 liter per uur. Deze SI-1000 reinigt door hoge druk, filtratie, pH-controle, ozonisatie en fijn- en koolfiltratie. Een programmeerbare besturing regelt het proces.

Het bedrijf uit Giessenburg noemt het proces in grote lijnen identiek aan de zuivering van drinkwater. Het gereinigde water kan zonder problemen worden gedronken.

Zodra het water de installatie in komt verwijdert een grof filter onder meer zand en verfresten. Vervolgens komt het in een tank van 500 liter. Vaak is het water zuur of basisch door de vervuiling op de gevels en door de chemische reinigers. In het vat wordt het water geneutraliseerd tot een pH van 7. Bij een te hoge zuurwaarde voegt het systeem natriumhypochloride toe, bij een te hoge basische waarde aluminiumsulfaat.

Voelers meten wanneer het water neutraal is, waarna het water naar een tweede tank wordt gepompt dat eveneens 500 liter kan bevatten. In dit vat wordt ozon toegevoegd dat metalen als koper, lood, zink en cadmium, kwik en ijzer oxideert en bacteriën doodt. Ook acrylaat wordt verwijderd.

De ozon komt uit een ozongenerator en wordt via een injector in de tweede tank gebracht. Een automatisch ontluchtingsventiel blaast het resterende ozonluchtmengsel af. Vervolgens passeert het water een fijnfilter van 20 micron en een actief koolfilter. Het resultaat voldoet volgens Total water Care ruimschoots aan de Nederlandse normen voor lozing op het riool.

De eerste installaties draaien nu een jaar in de praktijk. De ontwikkeling vergde ongeveer 4,5 jaar en tot nog toe zijn veertien zuiveringen verkocht.

De installatie vergt weinig onderhoud. De gebruiker hoeft volgens de leverancier niet veel meer te doen dan af en toe de voorraad chemicaliën controleren. Wel moet de actieve kool sneller worden vervangen als er veel oplosmiddelen in het water zitten. Resten ontvetter kunnen het water zo laten schuimen dat het deksel loskomt. Om die reden beschikt het systeem over een pomp die antischuimmiddel over het water verspreidt waarna het schuim binnen 15 seconden verdwijnt.

De gebruiker vergroot het rendement van de ozonbehandeling door de bodem van het tweede vat goed schoon te houden. Anders gaat een deel van de ozon verloren in de aanslag.

Als zich een storing voordoet kan de gebruiker via zijn laptop een automatische analyse maken. De programmatuur van de besturing is beveiligd en wordt gewist zodra een verkeerde code wordt ingetikt. Het bedrijf zegt zo de kans te verkleinen dat het systeem wordt nagebouwd.

De installatie heeft de vorm van een miniskid, meet 3 bij 1,25 meter en kan op een aanhangwagen of in een busje worden gemonteerd. De gebruiker kan nagenoeg elke grootte bestellen. De tanks zijn van polyethyleen en hebben een afneembaar deksel. Roestvast stalen Lowara-pompen transporteren het water door de installatie. De componenten zijn verbonden met industriële materialen uit hard pvc volgens de klasse PN16. Alle aansluitpunten, zoals die voor de aanvoer van vuil water, de veiligheidsoverloop en de afvoer van schoon water, zijn bevestigd aan de bedieningszijde. Het systeem valt onder de Vamil- en MIA-regeling waarbij de gebruiker 15 procent van de aankoopsom in het eerste jaar kan wegschrijven.

Gevelreinigers die zich niet aan de regels houden krijgen bij de eerste keer een waarschuwing, bij de tweede overtreding volgt een boete van 1500 gulden die bij de derde keer 25.000 gulden bedraagt waarna de gemeente de vergunning intrekt.

Met een mobiele waterzuiveringsinstallatie kan de gevelreiniger het opgevangen water zodanig schoonmaken dat het in het riool mag worden geloosd. Zuiveren en hergebruiken van water spaart niet alleen boetegeld maar ook de waterrekening. Volgens Total Water Care hoeft de gebruiker per dag niet meer dan zo’n 100 liter water bij te vullen.

Niet elke gevelreiniger kan zich een waterzuivering veroorloven. De Giessenburgse leverancier ziet daar een kans liggen voor ondernemers die met een mobiele zuivering het proceswater van gevelreinigers schoonmaken.

Het bedrijf benadrukt dat filters het water niet zuiveren zodat het niet mag worden geloosd. Installaties die een hogedrukspuit combineren met de filtering veroorzaken aanmerkelijke kosten. Filters moeten over het geheel genomen om de 200 uur worden vervangen. Per filter kost dat volgens Total Water Care ruim 450 euro.

Gebruikers van een dergelijke combinatie moeten gemiddeld elke vijf weken de filters wisselen. In de tussentijd doen ze er goed aan het water te neutraliseren, omdat filters op basis van harsen versmelten als er zuur in het water zit.
Build for Life